Vesti > Region

Dodik je POBEDIO NA izborima za predsednika Srpske i nikakav CIRKUS opozicije to neće promeniti

Važno je sačekati rezultate Opštih izbora u BIH, ali je očigledno da opozicija želi da prikrije svoj neuspeh, ocenjuje Cvijanović

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2022 > 20:48

podeli vest:

Dodik je POBEDIO NA izborima za predsednika Srpske i nikakav CIRKUS opozicije to neće promeniti
Foto: ATA Images


Predsednica Republike Srpske i kandidat SNSD za srpskog člana Predsedništva BiH, izjavila je da je važno sačekati konačne rezultate Opštih izbora u BiH, koji će potvrditi pobedu SNSD-a za sva četiri nivoa vlasti, dok opozicija nastoji da sakrije svoj veliki neuspeh.

Željka Cvijanović je istakla da to što opoziciona PDP preko svojih medija u javnost pušta netačne podatke sa preuranjenog ponovljenog brojanja ne znači ništa, niti može nešto da promeni.

Istakla je da će opozicija i ovog puta ostati opozicija ne zato što ih je neko, kako oni kažu, pokrao, već zato što ih narod nije izabrao.

Cvijanović, koja je prema prvim nezvaničnim rezultatima CIK BiH ubedljivo pobedila sa više od 50 odsto podrške protivkandidata opozicije Mirka Šarovića za srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da je "cilj opozicije da odloži sam izborni proces i prebrojavanje glasova i implementaciju izbornih rezultata, jer joj je jasno da su oni apsolutni gubitnici na sva četiri nivoa - Narodna skupština RS, predsednik Republike Srpske, Parlamentarna skupština BiH i član Predsedništva BiH iz RS".

Građani su, istakla je, izabrali svoje predstavnike i "sve ovo što radi opozicija neće ni najmanje promeniti sled događaja".

- Oni su isproblematizovali jedan nivo vlasti, odnosno ovaj deo koji se odnosi na predsednika Republike Srpske. Međutim, tu su stvari jasne i uz ove sve korekcije koje dolaze sa terena, određena odstupanja koja su minimalna u odnosu na određeni rezultat i ne mogu promeniti taj izborni rezultat, rekla je Cvijanović i istakla da opozicija traži način i alibi za ovo ponašanje i opet iznova problematizuju temu.

Cvijanović je za RTRS rekla da će "konačni rezultat potvrditi da je Milorad Dodik ubedljivo pobedio na izborima za predsednika Republike Srpske".

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Cvijanović očekuje da će prednost Dodika ostati na nivou 30.000 glasova više, kao što je i saopšteno u izbornoj noći.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donela je danas naredbu o ponovnom kontrolnom prebrojavanju glasova sa 72 redovna biračka mesta za sve nivoe vlasti, osim za predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

U Glavnom centru za brojanje ponovo će se prebrojavati glasovi sa šest biračkih mesta za Predsedništvo BiH, sa 35 biračkih mesta za Parlamentarnu skupštinu BiH, sa tri za Narodnu skupštinu RS, sa 25 biračkih mesta za Parlament Federacije BiH, te sa 27 biračkih mesta za skupštine kantona, prenela je Srna.

Prema ovoj naredbi CIK-a, kandidati političkih subjekata i akreditovani posmatrači za biračka mesta sa kojih će se ponovo prebrojavati glasovi mogu biti prisutni na ponovnom brojanju u Glavnom centru za brojanje.

Protiv donošenja naredbe CIK-a bio je član Vlado Rogić, koji je istakao da nije moguće osigurati uslove da posmatrači sa skoro 2.300 redovnih biračkih mesta posmatraju ponovno kontrolno brojanje u Glavnom centru za brojanje.

- Posmatranje u Glavnom centru za brojanje nije u skladu sa standardima međunarodnog posmatranja, a to ćemo tek moći obezbediti kada budemo za svakim stolom imali po jednog posmatrača svakog političkog subjekta, rekao je Rogić.

Član CIK Jovan Kalaba naveo je da je ova naredba doneta zato što opštinske i gradske izborne komisije nisu mogle obediniti rezultate u zakonskom roku.

Na današnjoj sednici odbijeno je 79 zahteva za ponovno brojanje glasačkih listića sa velikog broja biračkih mesta.

CIK je jednoglasno utvrdio da su ovakvi zahtevi preuranjeni.

Odbijeni su i zahtevi PDP-a i SDS-a za akreditovanje dodatnih posmatrača na ponovnom brojanju u Glavnom centru za brojanje, jer nisu upućeni na vreme.

U BiH su 2. oktobra održani opšti izbori za sve nivoe vlasti i još uvek traje prebrojavanje glasačkih listića, uključujući tu i ponovno brojanje svih ranije prebrojanih glasova kandidatima za predsednika Republike Srpske.

CIK BiH je odlučio o ponovnom prebrojavanju glasova nakon što su i kandidat SNSD Milorad Dodik i kandidatkinja opozicionog PDP Jelena Trivić proglasili pobedu za predsednika RS.

Prema trenutno nepotpunim rezultatima jasno je da su mandate u Predsedništvu BiH osvojili Denis Bećirovic, Željka Cvijanović i Željko Komšić, a u trci za zastupnička mesta u parlamentima države i entiteta pojedinačno su najviše glasova dobile tri najveće nacionalne stranke - Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH.

 

 

 

 

Ostavite komentar