Vesti > Region

Nemci vraćaju BERLINSKI PROCES kući, šta to ZNAČI ZA SRBIJU?

Ministri zemalja Zapadnog Balkana na "raportu" kod Šolca

Izvor: K1info/Tanjug

20/10/2022 > 19:45

podeli vest:

Nemci vraćaju BERLINSKI PROCES kući, šta to ZNAČI ZA SRBIJU?
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn


Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da se Berlinski proces vratio u Berlin, da će ga voditi kancelar Olaf Šolc i najavio da će ministri zemalja Zapadnog Balkana razgovarati o borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi.

Nemci sprovode krajnje nekorektnu politiku prema Srbiji i protive se projektu Otvoreni Balkan, smatrajući da za njim nema potrebe kad već postoji Berlinski proces, što znači da bi ovaj novi sastank u njihovoj prestonici mogao da bude iskorišćen za još jedan pritisak na našu zemlju.

Naravno, oni su taj pritisak uvili u oblandu zajedničkog rada zemalja Zapadnog Balkana na mnogim poljima, a u stvari će pritiskati Srbiju da uvede sankcije Rusiji i prizna samostalnost terorističke tvorevine Kosovo, što ne stoji u objavi Rodea na društvenim mrežama.

- Tokom narednih dana ministri unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i energetike šest zemalja Zapadnog Balkana razgovaraće o borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi - napisao je Rode na Tviteru.

On je rekao da je od ključne važnosti da se iskoristi ova prilika, da se preduzmu važni koraci ka produbljivanju regionalne saradnje i potpisivanju konkretnih sporazuma kako bi korist imali građani Zapadnog Balkana.

- Nemačka je čvrsto rešena da podrži i olakša ovaj proces i spremna je da preuzme vođstvo u podsticanju pristupanja zapadnobalkanske šestorke u EU što je pre moguće - naglasio je Rode.

Berlinski proces inicirala je 2014. godine tadašnja kancelarka Angela Merkel u nameri da unapredi saradnju u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se, kroz jačanje regionalne saradnje, brže pripremio za članstvo u EU.

 

 

Ostavite komentar