Vesti > Region

Bura na IZBORIMA U HRVATSKOJ! Stigle prve primedbe, Plenković prekršio IZBORNU TIŠINU, glasao Milanović

Državna izborna komisija objaviće prve privremene rezultate izbora zastupnika na svojoj internet stranici www.izbori.hr

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/04/2024 > 10:43

podeli vest:

Bura na IZBORIMA U HRVATSKOJ! Stigle prve primedbe, Plenković prekršio IZBORNU TIŠINU, glasao Milanović
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ nr/shutterstock


Parlamentarni izbori 2024. godine u Hrvatskoj održavaju se danas, 17. aprila. Biračka mesta su otvorena od 7 do 19 časova.

Predsednik Republike Zoran Milanović raspisao je izbore za sredu, a ne nedelju, što je bila najčešća praksa. Izborni dan po zakonu mora biti neradni dan, pa je sreda 17. april neradna sreda. Rok za podnošenje kandidatura bio je 29. mart do ponoći, zvanična kampanja je počela 31. marta, a završena 15. aprila u ponoć.

Državna izborna komisija objaviće prve privremene rezultate izbora zastupnika na svojoj internet stranici www.izbori.hr,  17. aprila 2024. godine u 21.00 sat, a ažurirat će se svakih 15 minuta.

Foto: Tanjug/Darko Vojinovic

 

Aktuelni premijer Andrej Plenković stigao je na biračko mesto u 9.15h, koji je uprkos pravilu izborne tišine dao opširnu izjavu.

- Danas je prelep dan, raspoloženi smo i optimistični. Nadam se da će građani glasati za Hrvatsku koja poštuje Ustav i ustavni poredak, za Hrvatsku koja pripada zapadnom i transatlantskom demokratskom krugu. Pozivamo da se Hrvatskom vodi ozbiljno i pouzdano i da se Hrvatska vodi bezbedno. Uvek sam za to da što više hrvatskih građana ostvari svoje pravo. To je lepo građansko pravo - rekao je on i dodao:

- Prvo ću popiti kafu sa prijateljima u Črnomercu, zatim ću se družiti sa suprugom i decom, obišli smo sve hrvatske gradove i županije, a onda ćemo uveče čekati rezultate u Vestinu. Bez podrške moje supruge sigurno ne bi bilo ovako dobro - rekao je Plenković, a zatim dodao: „Poštujemo Ustav“.

Prema njegovim rečima, ostalo je da zaokruže članstvo u OECD.

- Što se regionalne stabilnosti tiče, uvek smo pokazivali liderstvo. Ostvarili smo svoje strateške ciljeve, ušli smo u NATO, EU, evrozonu i Šengen, ostalo je da to zaokružimo članstvom u OECD. Pomažemo i Bosni i Hercegovini, zbog Hrvata koji su tamo konstitutivan narod, ali želimo da razvijamo odnose sa svim našim susedima - rekao je Plenković.

Predsednik Republike Zoran Milanović došao je na biračko mesto sa suprugom u 10 h. Očekuje da će uskoro dati izjavu.

Foto: Tanjug/Darko Vojinovic

 

Član Državne izborne komisije Ivana Belec javila je da su dobili prve primedbe na glasanje. Probleme su prijavili birači kojima je istekla lična karta i zbog toga ne mogu da glasaju.

- Onaj ko nema važeću ličnu kartu ne znači da neće moći da ostvari svoje pravo, treba da preduzme dodatni korak, ode u upravno odeljenje, što je obično matična služba, izvadi plavu potvrdu, vrati se. sa njim na biračko mesto, uzmite listić i glasajte - dali su uputstvo iz DIK-a.

 

 

 

Ostavite komentar