Vesti > Region

(UŽIVO) IZBORI U HRVATSKOJ! Tradicionalni rivali U KLINČU, a odluka možda u RUKAMA TREĆEG!

Danas se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

17/04/2024 > 08:00

podeli vest:

(UŽIVO) IZBORI U HRVATSKOJ! Tradicionalni rivali U KLINČU, a odluka možda u RUKAMA TREĆEG!
Foto: Shutterstock


Hrvatska otpočinje super-izbornu godinu u kojoj će više od 3,7 miliona glasača birati nove poslanike u zemlji, one koje će ih predstavljati u Evropi, i konačno, predsednika.

Danas se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori.

Najbrojnije su poruke onih koji predstavljaju liste okupljene oko večitih političkih rivala - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) premijera Andreja Plenkovića i Socijaldemokratske partije (SDP) predsednika Zorana Milanovića - čiji je sukob obeležio i ovu kampanju.

Ipak, postizborna matematika mogla bi da isturi i druge, manje koalicije, u prvi plan, pošto postoji realna mogućnost da nijedna od dve velike liste neće moći sama da formira vladu, napominje politički analitičar Jaroslav Pečnik za BBC na srpskom.

„HDZ bi mogao da bude relativni pobednik, ali ne verujem da će sam moći da ostvari većinu za formiranje vlade, dok će SDP-u, pored liste Možemo, biti potrebni i partneri iz desnice, što bi mogao da bude izazov", objašnjava Pečnik.

Jedna od lista koje bi mogle da imaju ulogu tasa na vagi za formiranje naredne vlade je koalicija Most-Suverenisti, smeštena u desni centar političkog spektra.

Marijan Pavliček, lider Suverenista, očekuje da će izbori biti „jako nategnuti, možda kao nikad dosad".

„Može da se dogodi da nekoliko mandata odlučuje o većini, a zbog toga me ne bi začudilo i da premijer dođe iz neke treće opcije.

„Mi se nadamo da će to biti naša opcija", dodaje.

Sandra Benčić, kandidatkinja za premijerku levičarske i opozicione liste Možemo, koja od 2021. godine predvodi vlast u prestonici Zagrebu, veruje da na predstojećim izborima „prvi put, posle više godina, postoji vrlo ozbiljna šansa da se sruši HDZ".

Ostavite komentar