Vesti > Region

HRVATSKA DANAS GLASA ko će ući u NOVI SASTAV SABORA! Biračka mesta otvorena na vreme, prvi rezultati u 21 sat!

Biračka mesta, kojih ima oko 6. 500 širom Hrvatske. zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna tišina

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/04/2024 > 08:42

podeli vest:

HRVATSKA DANAS GLASA ko će ući u NOVI SASTAV SABORA! Biračka mesta otvorena na vreme, prvi rezultati u 21 sat!
Foto: Shutterstock


Predsednica biračkog odbora na izbornom mestu br. 85 u Zagrebu Dubravka Stojanac, izjavila je jutros da su birališta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj otvorena na vreme i da sve teče po propisima.

Ona je za Tanjug objasnila i proceduru glasanja.

- Za nacionalne liste glasaju svi birači, pripadnik nacionalne manjine koji se izjasni da želi glasati i za svoju manjinu ima pravo da glasa za nacionalnu listu i za svoju nacionalnu manjinu, s tim da pripadnici srpske nacionalne manjine mogu glasati od jednog do tri glasa, dok ostali priapadnici manjina jeda - objasnila je ona.

Birači mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi, objasnila je ona.
Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost u odnosu na ostale, nezavisno od toga gde se nalazi na listi, što znači da u Sabor može da uđe kandidat koji je bio na poslednjem mestu.

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena biračka mesta na kojima građani biraju svoje predstavnike u Saboru na 11. parlamentarnim izborima od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Biračka mesta, kojih ima oko 6. 500 širom Hrvatske. zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna tišina.

Ovo su 11. po redu izbori od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Reč je o prvom od tri izborna ciklusa najavljena u ovoj godini, koja je zbog toga još nazvana ''superizbornom''.

Hrvatska je podeljena na 12 izbornih jedinica, s tim što se u 10 bira 140 poslanika, dok u 11. dijaspora bira tri poslanika, a u 12. izbornoj jedinici pripadnici manjinskih naroda biraju osam poslanika, od kojih Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) pripadaju tri mandata.

U birački spisak upisano je 3.733.283 građana sa pravom glasa.

Biračka mesta biće otvorena u 7, a zatvorena u 19 sati. Prijavljeno je ukupno 165 lista u 11 izbornih jedinica, uz još 17 kandidata manjinskih lista.

Bira se 151 poslanik, pa je za većinu u Hrvatskom saboru potrebno prikupiti 76 mandata. Kandidovano je 56 odsto muškaraca i 44 odsto žena.
 

Ostavite komentar