Vesti > Region

U HRVATSKOJ u ponoć počela PREDIZBORNA TIŠINA! Prepucavanje MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA obeležilo IZBORNU TRKU

U svakoj od prvih 10 izbornih jedinica bira se po 14 predstavnika u parlamentu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

16/04/2024 > 09:14

podeli vest:

U HRVATSKOJ u ponoć počela PREDIZBORNA TIŠINA! Prepucavanje MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA  obeležilo IZBORNU TRKU
Foto: Shutterstock


U Hrvatskoj je u ponoć počela predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u sredu. 

Izborna tišina u Hrvatskoj trajaće do srede, 17. aprila, u 19 sati, odnosno do zatvaranja oko 6. 500 biračkih mesta.

Početkom izborne tišine završila se 17 dana duga zvanična kampanja uoči izbora, koji se, umesto nedeljom, što je do sada bilo uobičajeno, ovog puta održavaju u sredu, i na kojima se predsednik Republike Zoran Milanović kandidovao na listi SDP-a kao kandidat za premijera. 

Ustavni sud je ranije doneo odluku kojom je upozorio Milanovića da je njegova kandidatura za predsednika vlade dok je na dužnosti predsednika Hrvatske, na listi bilo koje stranke ili nezavisne liste, nespojiva s njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima, kao i načelom podele vlasti.

Milanović formalno nije učesnik parlamentarnih izbora, njegovo ime se nije našlo na izbornoj listi, ali je gotovo svakodnevno u izjavama poručivao da će nakon izbora on sastavljati novu vladu i kritikovao aktuelnu vladu HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

Ukupno 3.733.283 hrvatska državljanina imaće sutra pravo glasa, što je za 127.000 ili tri odsto manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine, prenosi Hina.

Oni su podeljeni u ukupno 12 izbornih jedinica - 10 je raspoređeno na teritoriji svih županija u Hrvatskoj, u 11. glasa dijaspora, a 12. čine birači nacionalnih manjina.

U svakoj od prvih 10 izbornih jedinica bira se po 14 predstavnika u parlamentu, dok tri predstavnika bira dijaspora i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, a osam dolazi iz redova partija Srba i drugih manjina.

Prijavljeno je ukupno 165 lista u 11 izbornih jedinica, uz još 17 kandidata manjinskih lista.

Bira se 151 poslanik, pa je za većinu u Hrvatskom saboru potrebno prikupiti 76 mandata.

Foto: Tanjug/Hina/Admir Buljubašić

 

Izbori u Hrvatskoj 2024. biće održani u sredu, 17. aprila, i to prvi put u istoriji. Aktuelni premijer Andrej Plenković i njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odmeriće snage sa opozicionom Socijaldemokratskom partijom (SDP), čiji će kandidat za premijera biti Zoran Milanović, čovek koji sada obavlja funkciju predsednika Hrvatske.

Milanovićev manevar i neočekivano učešće na parlamentarnim izborima izazvalo je buru zbog koje je reagovao i Ustavni sud. Dok traje sukob Milanovića i Plenkovića, iz prikrajka vreba stranka Možemo, čiju listu će predvoditi Sandra Benčić. Ovo je sve što treba da znate o sudbonosnim izborima u Hrvatskoj 2024.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 17. aprila. Prvi put u istoriji zemlje, državljani Hrvatske će na birališta izaći u sredu. Ovu odluku je doneo predsednik zemlje Zoran Milanović i raspisao izbore pre evropskih u junu.

Foto: Tanjug/AP

 

Pretpostavlja se da je ovo Milanovićev manevar, kako bi procenio podršku birača pre izbora za Evropski parlament koji će biti održani u junu.

Hrvatski parlament ili Sabor ima 151 mesto. Zemlja je podeljena na 12 izbornih jedinica. U 10 izbornih jedinica bira se po 14 poslanika. Preostale dve izborne jedinice su posebne – u 11. izbornoj jedinici hrvatska dijaspora bira tri poslanika, a u 12. pripadnici nacionalnih manjina biraju osam poslanika.

Poslanici se na izborima u Hrvatskoj 2024. biraju kao i prethodnih godina – tajnim glasanjem, neposredno. Izbori se održavaju na svake četiri godine i Hrvatska nema praksu čestog održavanja prevremenih izbora. Kada je reč o biračkom pravu, imaju ga svi punoletni državljani Hrvatske, dakle oni koji su napunili 18 ili više godina. Na listi za poslanike mogu biti kandidati koji takođe imaju 18 ili više godina, obavezno državljanstvo Republike Hrvatske.

Ostavite komentar