Vesti > Politika

Srbija UPUTILA DIPLOMATSKU NOTU Hrvatskoj! Ministru Milićeviću uskraćeno PRAVO KRETANJA!

Ovim činom, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

15/04/2024 > 18:12

podeli vest:

Srbija UPUTILA DIPLOMATSKU NOTU Hrvatskoj! Ministru Milićeviću uskraćeno PRAVO KRETANJA!
Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je diplomatsku notu Hrvatskoj i osudilo zabranu ulaska ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

Ovim činom, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs

 

- Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve. Istovremeno, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova ističe kako Republika Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Republikom Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti

Ostavite komentar