Vesti > Region

Ambasador Velike Britanije pisao glavnoj urednici ATV!Nastavak kampanje zapadnih vlada protiv Srpske

Glavni i odgovorni urednik ATV-a Milijana Kos izjavila je da joj nije poznato da ambasador neke zemlje piše uredniku nekog medija

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

19/01/2024 > 12:09

podeli vest:

Ambasador Velike Britanije pisao glavnoj urednici ATV!Nastavak kampanje zapadnih vlada protiv Srpske
Foto: Youtube Printscreen/British Embassy Sarajevo


Napori britanskog ambasadora Džulijana Rajlija da preti slobodi medija u Republici Srpskoj, nažalost, nisu iznenađujući, izjavio je politički analitičar i bivši američki diplomata Džejms Džatras i istakao da pismo koje je Rajli uputio glavnom i odgovornom uredniku ATV Milijani Kos je samo još jedan primer kampanje zapadnih vlada protiv Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika.

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli uputio je pismo glavnom i odgovornom uredniku ATV-a Milijani Kos u kojem je, između ostalog, naveo da je "zabrinut" zbog priloga  ove banjalučke televizije od 16. januara u vezi sa sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketinškoj agenciji "Mania" jer je bila angažovana u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

Glavni i odgovorni urednik ATV-a Milijana Kos izjavila je Srni da joj nije poznato da ambasador neke zemlje, za kojeg se jasno zna šta su mu obaveze, piše glavnom uredniku medija, te da je to doživela kao direktan pritisak na profesionalan rad.

 

Džatras je povodom pritiska na medije u Republici Srpskoj od britanskog ambasadora rekao da Rajlijevo licemerno izražavanje zabrinutosti pokazuje ne samo prezir koji Vlada Velike Britanije oseća prema novinarskim slobodama, već i prema pravu Srpske da upravlja svojim pitanjima bez takozvanog demokratskog nadzora.

- Njegovo pismo je samo još jedan primer kampanje koju zapadne vlade vode protiv Republike Srpske i predsednika Dodika -  naglasio je Džatras u izjavi za Srnu.

Džatras je podsetio da je Velika Britanija prošle godine usvojila takozvani zakon o bezbednosti na internetu.

- Iza ovog 'orvelovskog' naziva i tvrdnje vlade (britanskog premijera) Rišija Sunaka da je svrha tog zakona 'bezbednost dece', stvarna svrha je da se dozvoli posmatranje i cenzura bilo kakvog mišljenja koje se ne sviđa britanskim vlastima na bilo koju temu za koju birokrate smatraju da "nije bezbedna" - naveo je Džatras.

 

Ostavite komentar