Vesti > Region

Mađarska nastoji da ZAŠTITI domaće tržište rada! Ograničiće VIZE za privremene RADNIKE zemalja EU

Nezaposlenost u Mađarskoj u periodu između septembra i novembra prethodne godine iznosila je 4,3 odsto

Izvor: K1info/Tanjug

19/01/2024 > 08:34

podeli vest:

Mađarska nastoji da ZAŠTITI domaće tržište rada! Ograničiće VIZE za privremene RADNIKE zemalja EU
Foto: wikipedia.org


Mađarska će ograničiti broj viza koje se izdaju radnicima na određeno vreme iz zemalja van Evropske unije i takođe im zabraniti bavljenje određenim profesijama u nastojanju da zaštiti domaće tržište rada, saopštilo je Ministarstvo privrede te zemlje.

Vlada premijera Viktora Orbana izdaće maksimalno 65.000 viza za privremene radnike iz zemalja izvan EU, dodato je u saopštenju ministarstva.

Orbanova vlada je takođe sastavila spisak od oko 300 radnih mesta koja će biti zabranjena za strane radnike, uključujući poslove fotografa, pravnog pomoćnika, krovopokrivača, mehaničara liftova, kao i poslove na vinogradima i voćnjacima.

- Vlada će zaštititi mađarske porodice i radna mesta, što znači da je po zakonu moguće angažovati strane radnike samo ako nema mađarskih radnika da popune radna mesta - istaklo je ministarstvo.

Nezaposlenost u Mađarskoj u periodu između septembra i novembra prethodne godine iznosila je 4,3 odsto.

Orban je pod pritiskom da oživi privredni rast posle pada izazvanog inflacijom u 2023. godini, a njegov oštar stav o imigraciji mu je pomogao da dobije podršku tokom prethodnih izbora u zemlji, navodi Rojters.
 

Ostavite komentar