Vesti > Region

Milatović u PRVOJ SLUŽBENOJ poseti Hrvatskoj: U Zagrebu ODVOJENO razgovarao sa PLENKOVIĆEM i JANDROKOVIĆEM

Teme razgovora bile su prijateljski i dobrosusedski odnosi Crne Gore i Hrvatske i modaliteti za njihovo jačanje u narednom periodu

Izvor: K1info/Tanjug

04/09/2023 > 18:13

podeli vest:

Milatović u PRVOJ SLUŽBENOJ poseti Hrvatskoj: U Zagrebu ODVOJENO razgovarao sa PLENKOVIĆEM i JANDROKOVIĆEM
Foto: printscreen youtube/predsjednikcrnegore


Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji od danas boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, sastao se danas u Zagrebu odvojeno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Teme razgovora bile su prijateljski i dobrosusedski odnosi Crne Gore i Hrvatske i modaliteti za njihovo jačanje u narednom periodu, imajući u vidu da kao dve susedne, i partnerske države sarađuju u mnogim područjima od zajedničkog interesa, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije crnogorskog predsednika, Milatović je visokim zvaničnicima Hrvatske čestitao obeležavanje decenije od ulaska u Evropsku uniju i izrazio priznanje za posvećenost i rad hrvatske Vlade u cilju ispunjavanja zacrtanih spoljno-političkih prioriteta i istovremeni ulazak u Šengen i Evrozonu ove godine.

Kazao je da su crnogorske instutucije zahvalne Hrvatskoj na snažnoj podršci koju ta zemlja kontinuirano pruža evropskom putu Crne Gore, što se manifestuje kroz različite vidove saradnje.

- Uz izraze iskrene zahvalnosti na dočeku koji oslikava izuzetan nivo prijateljstva i bliskosti Crne Gore i Hrvatske, siguran sam da ova poseta predstavlja korak napred ka novoj fazi saradnje naše dve države - naveo je Milatović.

Integracija Crne Gore u EU, na liniji iskrene podrške prijateljskih zemalja, među kojima je svakako i Republika Hrvatska, omogućiće da dalji, još snažniji zamah u našim odnosima, bude ostvaren pod okriljem zajedničke evropske porodice, napisao je Milatović u Zlatnu knjigu u zgradi Vlade Hrvatske.

On je na sastancima sa Plenkovićem i Jandrokovićem saopštio da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj Uniji i da napredak svake zemlje pojedinačno mora biti vrednovan prema zaslugama kroz tzv. “princip regate”.

U okviru NATO savezništva, istakao je da su članice Alijanse pokazale solidarnost i podršku Ukrajini i da je od početka ruske agresije na tu zemlju Crna Gora zauzela jasan stav kojim je osudila svako delovanje Ruske Federacije kojim se narušava integritet i suverenitet Ukrajine.

Konstatovano je da je dosadašnja bilateralna saradnja između Crne Gore i Hrvatske kvalitetna i raznovrsna, ali da postoji realan prostor za dalje unapređenje i intenziviranje u sferi ekonomije. Robna razmena između dve zemlje trenutno iznosi oko 250 miliona evra. Kao oblasti za jačanje saradnje prepoznati su energetika i saobraćajna infrastruktura.

- Tu pre svega mislim na Jadransko-jonski gasovod i snažno ću se zalagati da se intenzivira saradnja na ovom polju. Verujem da bi hrvatsko iskustvo na povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku moglo biti veoma relevantno za izgradnju terminala u Baru i omogućilo da naše države postanu regionalno, odnosno evropsko energetsko čvorište. Takođe, realizacija projekta Jadransko- jonskog autoputa, uz poboljšanje saobraćajne povezanosti na jugu, od aerodroma Ćilipi do granice i dalje, mogli bi dodatno osnažiti naše odnose. U isto vreme, zajedničkim nastupom na udaljenim tržištima možemo kreirati odličnu turističku ponudu, zadržati turiste što duže u regionu i generisati veće ekonomske efekte - ocenio je Milatović.

On je na sastancima ukazao da sva otvorena bilateralna pitanja Crna Gora želi da rešava prvenstveno kroz dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusedstva i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dve države u NATO savezu.

Imajući u vidu značaj nacionalnih manjina u obe države, predsednik Milatović je ukazao na potrebu obnavljanja rada Međudržavnog mešovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Po dolasku u prvu službenu posetu Zagrebu, Milatović se sastao sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji će večeras na Brionima organizovati večeru u čast crnogorskog kolege.
 

Ostavite komentar