Vesti > Region

Crna Gora s KRIMINALOM rakrstiti MORA: Stigao ODGOVOR FBI na molbu da POMOGNE u rasvetljavnju UBISTVA JOVANOVIĆA

Abazović je sredinom jula pisao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu

Izvor: K1info/Tanjug

04/09/2023 > 17:18

podeli vest:

Crna Gora s KRIMINALOM rakrstiti MORA: Stigao ODGOVOR FBI na molbu da POMOGNE u rasvetljavnju UBISTVA JOVANOVIĆA
Foto: ATA Images


Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandattu Dritan Abazović saopštio je danas da je dobio odgovor od Federalnog istražnog biroa (FBI) na molbu Crne Gore da pomognu u istrazi ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

Abazović je istakao da bi rasvetljenje tog ubistva otvorilo prozor za razrešenje mnogih drugih krivičnih dela u Crnoj Gori.

- Nama je bilo važno da ovome damo međunarodni značaj, to je zločin koji je definisao mnoge druge tokove u Cnoj Gori. Mi smo internacionalizovali problem, prihvatili da su naši organi, po mom mišljenju, pravili namerne greške i samim tim možemo da dobijemo neophodnu podršku ili da nam pokažu put za rešenje ovog slučaja - rekao je premijer.

Abazović je sredinom jula od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tražio pomoć FBI u rešavanju slučaja ubistva Duška Jovanovića, koji je ubijen iz automatskog oružja maja 2004. u Podgorici, neposredno po izlasku iz redakcije.

"Rad na ovom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu da je prošlo 19 godina od pomenutog ubistva, za koje je do sada samo jedno lice osuđeno za saučesništvo u ubistvu i istraga, u cilju potpunog rasvetljavanja zločina, još ne pokazuje rezultat", navodi se u pismu koje je Abazović uputio Blinkenu.

Za saučesništvo u ubistvu Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora.

Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića. Vlada Zdravka Krivokapića je maja 2021. godine naložila novu istragu o ovom ubistvu.

Abazović je uputio pohvale za najnovije akcije Specijalnog policijskog tima, na čelu sa Predragom Šukovićem, a na pitanje da li će biti još takvih akcija, odgovorio je potvrdno.

- Apsolutno. Očekujem da uđemo u veliko finale - rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

On je kazao da su stvari koje su dosad uradili SDT, SPO i Uprava policije istorijske za Crnu Goru i da očekuje "da u svim segmentima uđemo u veliko finale".

Na pitanje zašto nikada nije skinuta oznaka tajnosti sa izveštaja o rezultazima postupanja bezbednosnog sektora tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, Abazović je rekao da u tom izveštaju ništa nije sporno i spektakularno.

 

 

 

 

Ostavite komentar