Vesti > Region

Vreme za OTOPLJAVANJE odnosa: MILATOVIĆ najavio SKORI DOLAZAK u Srbiju

Prisustvo lidera svih zemalja ZB na inauguraciji, podrška je promenama čiji sam nosilac, kazao je Milatović

Izvor: K1info/Tanjug

25/05/2023 > 23:10

podeli vest:

Vreme za OTOPLJAVANJE odnosa: MILATOVIĆ najavio SKORI DOLAZAK u Srbiju
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo posle toga posetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

- Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, posle Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji - rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG. 

Novi crnogorski predsednik je izjavio da je u kontekstu spoljne politike važno da Crna Gora zadrži i dodatno unapredi NATO članstvo, stavi fokus na EU i snažno unapredi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

- Prisustvo lidera svih zemalja ZB na inauguraciji, podrška je promenama čiji sam nosilac - saopštio je Milatović.

Kada je reč o Otvorenom Balkanu, on je mišljenja da je prioritet Crne Gore regionalna ekonomska saradnja koja se odvija u okviru Berlinskog procesa koji veže ekonomije Zapadnog Balkana, i koji veže region za EU.

- Ali na kraju, kao ekonomista i političar podržavam sve ostale inicijative. OB ima svoje prednosti i CG može kao aktivni učesnik tog procesa da da vrednost tom procesu, pod uslovom da je on stavljen u fokus naših evropskih integracija - rekao je Milatović.

On je najavio sastanak 30.maja sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem koji ima cilj da pošalje snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane deo Evropske unije.

- Ja ću prvo posetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vreme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice gde ću razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsendika Emanuela Makrona - saopštio je Milatović.

On je rekao i da će veoma brzo posetiti i Vašington, i da se kroz čestitku američkog predsednika Džozefa Bajdena može jasno videti posvećenost SAD-a reformama u Crnoj Gori.

Milatović je saopštio i da će sa svoje pozicije raditi na pomirenju društva u Crnoj Gori, koje je, kako je naglasio, bilo žrtva veštački formiranih podela.

Govoreći o informaciji da deo opština u Crnoj Gori nije proslavio Dan nezavisnosti, Milatović je rekao da o tim stvarima treba da sude građani, i da svako treba da pokaže odgovoran stav prema državi i državnim simbolima.

Komentarišući predlog poslanice Nove srpske demokratije Jelene Božović, koja je kazala da na putu ka pomirenju Crne Gore treba preispitati državne simbole, himnu i zastavu Milatović je kazao da smatra da su njeni stavovi rezultat "načina na koji su možda sadašnji simboli donošeni", i da je govorila u kontekstu nedovoljne inkluzivnosti u Crnoj Gori pri donošenju važnih odluka.

 

Ostavite komentar