Vesti > Region

Bivši SVEŠTENIK priznao da je seksualno ZLOSTAVLJAO 13 MALOLETNIKA u Hrvatskoj

Sveštenik se sam prijavio policiji za bludne radnje prema maloletnicima, nakon čega je tražio i dobio oprost od celibata

Izvor: K1info/Tanjug

23/05/2023 > 13:17

podeli vest:

Bivši SVEŠTENIK priznao da je seksualno ZLOSTAVLJAO 13 MALOLETNIKA u Hrvatskoj
Foto: Freepik.com


Sveštenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Rijeci Milan Špehar priznao je danas da je seksualno zlostavljao 13 dečaka starosti između šest i 13 godina.

- Niko za moja zlodela nije ni krivac, ni saučesnik. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao žrtava mojih zlih dela. Ne preostaje mi ništa drugo, nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao - rekao je Špehar za Nacional.

On je to izjavio nakon što je juče riječki nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za novinare saopštio da je optuženi M.Š. (70), tokom kanonskog procesa, priznao da je seksualno zlostavljao ukupno 13 dečaka.

Špehar je dodao da je "pritisnut teretom savesti tražio od pape da ga razreši svešteničkog zvanja i svede ga na laički status", prenosi Index.hr.

Kako navodi ovaj portal, reč je o presedanu u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj jer se ne pamti da je ikada neki sveštenik priznao sopstvene seksualne prestupe.

Nadbiskup Uzinić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, kao prvi slučaj, naveo slučaj sveštenika M.Š. (1953) koji je 2016. godine optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloletnika.

Sveštenik je priznao krivicu i razrešen je crkvenih službi, međutim nove optužbe pojavljuju se 2018. godine kada se ponovo otvara istragu.

On je priznao da je bilo više slučajeva (1987, 1988, 1922, 1993 i moguće 1994), kao i da se radi o 13 dečaka u rasponu od šest do 13 godina.

Sveštenik se sam prijavio policiji za bludne radnje prema maloletnicima, nakon čega je tražio i dobio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža.

Uzinić je obavestio tužilaštvo u Rijeci, uz napomenu da je kvalifikacija zločina koje je priznao M.Š. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u prijavi policiji, kao i da se ne može isključiti mogućnost ponovnog izvršenja krivičnih dela.

 

 

 

Ostavite komentar