Vesti > Region

Ne odriče se lako FOTELJE, a ni PLATE: Đukanović će tražiti status POČASNOG bivšeg PREDSEDNIKA

Evo koje će privilegije imati doskorašnji neprikosnoveni vladar Crne Gore narednih pet godina

Izvor: K1info/Tanjug

19/05/2023 > 17:04

podeli vest:

Ne odriče se lako FOTELJE, a ni PLATE: Đukanović će tražiti status POČASNOG bivšeg PREDSEDNIKA
Foto: Tanjug/AP/Risto Božović


Milo Đukanović, kome sutra prestaje mandat predsednika Crne Gore, potvrdio je da će zatražiti status počasnog bivšeg predsednika države.

- Završavam mandat aktivnog predsednika. Zakonom o predsedniku je predviđena mogućnost da tokom narednih pet godina uživam status bivšeg predsednika. Koristiću tu zakonsku mogućnost - rekao je Đukanović na oproštojanoj konferenciji za novinare juče na Cetinju.

Đukanović je rekao i da neće prestati da se bavi politikom.

Đukanović će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina i steći uslove za odlazak u penziju, a do tada će uživati status počasnog bivšeg predsednika.

To znači da će imati pravo na naknadu zarade, zatim kancelariju, jednog savetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Takođe, ima pravo na lično obezbeđenje u skladu sa bezbednosnom procenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbednost i Uprava policije.

Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Foto: ATA Images

 

Prvi počasni predsednik Crne Gore bio je Filip Vujanović, kome naredne sedmice ističe mandat od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsednika države.

Počasni naziv "bivši predsednik države" predviđen je Zakonom o predsedniku usvojenom početkom 2018. godine, posle predsedničkih izbora na kojima je pobedio Đukanović.

Predsednik države, prema Zakonu o predsedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u poslednjem mesecu obavljanja funkcije predsednika.

To znači da će Đukanović kao bivši predsednik imati nadokandu od oko 1.500 evra.

Kada Đukanović ostvari pravo na penziju, a njegova penzija bude niža od naknade, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Prema poslednjem imovinskom izveštaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsednička plata bila oko 2.200 evra.

On je i zvanično suvlasnik firme “Global Montenegro” i četvrtine “Univerzitatsa” – osnivača Univerziteta “Donja Gorica” (UDG). Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune, objavile su ranije podgoričke Vijesti.
 

 

 

Ostavite komentar