Vesti > Region

Dodik sa Putinom: Republika Srpska izložena brojnim PRITISCIMA jer nije uvela sankcije Rusiji

Dodik je kazao da se shvata da je reč o sukobu Rusije i Zapada, a ne Rusije i Ukrajine

Izvor: K1info/Tanjug

23/05/2023 > 23:02

podeli vest:

Dodik sa Putinom: Republika Srpska izložena brojnim PRITISCIMA jer nije uvela sankcije Rusiji
Foto: Printscreen/Video Plus


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da RS ima potrebu za saradnjom sa Rusijom na ekonomskom planu, kao i da Banjaluka "ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu u Ukrajini".

- Mi mislimo da je Ruska Federacija koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena u vezi sa ovom vojnom operacijom - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Istakao je da je Republika Srpska (RS) izložena mnogim pritiscima.

- Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje reši na nivou Ruske Federacije i Ukrajine - objasnio je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da RS razume da "to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije".

Kako je objavljeno na sajtu Kremlja, Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji i neutralnom odnosu prema događajima u Ukrajini. 

Istakao je da "samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke".

Putin je ocenio da se odnosi Rusije i Republike Srpske uspešno razvijaju.

Ukazao je na to da je tokom protekle godine zabeleženo povećanje prometa u trgovini od 57 odsto i poručio da taj trend treba zadržati.

- Znam i da hiljade školaraca u Republici Srpskoj uči ruski jezik, a interesovanje za ruski jezik i rusku kulturu podržava se na državnom nivou, na čemu smo vam takođe veoma zahvalni - naveo je Putin.

 

 

 



 

Ostavite komentar