Vesti > Region

Uhapšen ambasador i bivši GRADONAČELNIK SARAJEVA zbog ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

Jutros su u akciji "Vizionar" izvršeni brojni pretresi na nekoliko lokacija, a privedeno je više osoba

Izvor: K1info/Tanjug

23/05/2023 > 09:53

podeli vest:

Uhapšen ambasador i bivši GRADONAČELNIK SARAJEVA zbog ZLOUPOTREBE POLOŽAJA
Foto: Printscreen/Youtube


Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador BiH u Kataru, Abdulah Skaka, uhapšen je danas zbog sumnje da je zloupotrebio položaj dok je bio gradonačelnik od 2016. do 2020. godine.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužilaštva, izvršili su danas brojne pretrese na više lokacija u opštinama Stari Grad, Centar i Vogošća.

Skaka je nakon toga priveden u prostorije MUP-a gde je dao izjavu nakon čega je uhapšen. Kako se navodi, Skaka će u propisanom roku biti prebačen u prostorije Kantonalnog tužilaštva.

Akcija "Vizionar" se sprovodi zbog sumnje da je počinjeno više krivičnih dela, između ostalih i zloupotreba položaja, nesavestan rad u službi, falsifikovanje službene isprave, davanje pokona i drugih oblika koristi.

Zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela, više osoba je privedeno u policijske prostorije.

Na osnovu prijava u proteklih nekoliko godina, u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Prijave obuhvataju veliki broj afera koje se dovode u vezu sa njegovim imenom i sumnjama u nameštene tendere prilikom organizacije Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2019. godine, izgradnju javne rasvete do Skakine vikendice u Trnovu, nezakonito zapošljavanje, projekat dopremanja bolida formule E pokaznog vozila.

U izveštaju, koji je u aprilu prošle godine podnela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić o radu prethodne gradske uprave, koju je vodio Skaka, prema mišljenju inspektora, utvrđene su nezakonitosti i kriminalne radnje prethodne gradske administracije.

 

 

 


 

Ostavite komentar