Vesti > Region

Gde smo bili kad je NOVAC leteo na sve strane: SLOVENAC za 80. rođendan PODELIO 600.000 EVRA

Bogati starac je povratnik iz Kanade koji se, pored toga što je bio zavarivač, obogatio zahvaljujući nekretninama

Izvor: K1info/kurir.rs

21/05/2023 > 20:10

podeli vest:

Gde smo bili kad je NOVAC leteo na sve strane: SLOVENAC za 80. rođendan PODELIO 600.000 EVRA
Foto: Unsplash.com


Proslava o kojoj bruji ceo Balkan više liči na scenu nekog filma, ali zapravo nije. Desila se zaista i to u Sloveniji.

Naime, Ferdinand Godina iz Dolnje Bistrice kod Lendave u Sloveniji proslavio je 10. maja 80. rođendan. Tom prilikom pozvao je rodbinu i prijatelje u gostionicu u Črenšovcima i priredio im ne samo zabavu, već i iznenađenje koje verovatno neće zaboraviti do kraja života.

- Bilo je kao na filmu. Kada su novčanice počele da lete u vazduh, prvo smo mislili da je papir ili đubre. Na opšte iznenađenje, to nije bio običan papir, a kamoli smeće. To je bio novac. Mnogo novca - rekao je jedan od učesnika rođendanske proslave.

Sa 24 godine Ferdinand je napustio rodnu Dolnju Bistricu i krenuo u život. Put ga je odveo u Kanadu, gde je radio kao zavarivač i instalater centralnog grejanja, a penzionisan je 2006. godine kao majstor. On se obogatio i na nekretninama. Stoga je Ferdinand na proslavi svog 80. rođendana očigledno odlučio da podeli nešto od ovog bogatstva.

Počelo je prilično pristojno. Ferdinand je prvobitno trebalo da podeli novac svojim bliskim rođacima, ali je na kraju počeo da baca gomile novca u vazduh i za ostale goste. Ukupno je to čak 600.000 evra.

Nije poznato koliko je gostiju bilo na proslavi i koje je račune Ferdinand bacio u vazduh, ali je neimenovani gost pružio dobar uvid u to kako je sve to izgledalo.

Tokom proslave rođendana, najpre je organizovao bogatu tombolu, gde su svi gosti (i domaćini u gostionici) po dolasku dobijali i besplatnu lutriju, pored aperitiva, koji su kasnije izvučeni i svi su dobijali lepe nagrade, uglavnom vaučere, odmore...

Posebno zanimljivo je bilo odmotavanje novčanica od jednog američkog dolara. Hiljadu takvih novčanica smotao je u „loptice” za četiri sata rada i kasnije ih je razbacao po stolovima i među gostima.

Neki su mislili da je to đubre i nevoljno su sve posmatrali, a drugi su vredno pokupili ovaj "otpad". Neki su krstili, neki su ostajali u šoku. Kada su otrkili o čemu se radi, počela je opšta gungula.

- Na kraju su svi skupljali kuglice i kasnije ih slagali u novčanice - rekao je Ferdinand, koji je potrošio najmanje 10.000 evra na ugostiteljske troškove, muziku, srećke, dolarske "loptice" i slične drangulije.

Ipak, ovo je bila samo kap u čaši za ono što je usledilo.

- Zahvalan sam im, posebno bratu, sa kojim živim kada dođem u Sloveniju, što me ponovo prihvataju. Zato sam braći i njihovim porodicama podelio nešto novca - objasnio je Ferdinand, koji je najmanji iznos, 10 hiljada, podelio najmlađima, dok je ubedljivo najviše dobio njegov brat, sa čijom porodicom živi kada je je u Sloveniji, a najviše unuci njegovog brata, koja završava fakultet u Ljubljani.

Foto: Unsplash.com

 

A svima ostalima, kako je rekao dao je na desetine hiljada evra. Tom prilikom nije zaboravio ni vlasnike lokala gde je pravio zabavu, te ni osoblje, a po lepom će ga pamtiti i muzičari koji su bili zaduženi za dobar štimung.

- Ne kajem se što sam takav kakav jesam. Da se ponovo rodim, želeo bih da budem isti. Moj život je bio veoma raznolik, ne samo na poslovnom planu. Za sve što sam stvorio i što imam, zahvalan sam svojim deset prstiju, naravno i sreći i domišljatosti. Zahvalan sam i svojoj rodbini, posebno ovde kod brata, gde me dočekaju svaki put kada posetim domovinu Sloveniju, pa se trudim da im se malo odužim. Ovo je samo početak onoga što se dogodilo - rekao je on.

Bogati starac je rođen za vreme Drugog svetskog rata i život ga nije mazio. Po završetku osnovne škole krenuo je da uči za zidara kao šegrt, ali je posle prve godine, zbog zdravstvenih razloga, morao da promenio zanat. Zbog zdravstvenih problema kasnije je izbegavao služenje vojnog roka. Davne 1967. godine je prelomio da ode u Austriju, ali posle osam meseci, otišao je u Kanadi.

Prvo se zaposlio na kratko u fabrici tekstila u Montrealu, gde je dobijao samo 45 centi po satu rada, pa je posle samo dva meseca otišao u Toronto, gde je bilo mnogo bolje. Bio je zavarivač i majstor za centralno grejanje, ali je obavljao još par sporednih stvari uz to.

Odlučio je da se pored toga bavi kupovinom nekretnina, što mu se očigledno i isplatilo.

 

 

 

Ostavite komentar