Vesti > Region

Bez Republike Srpske nema slobode: Spektakl u Istočnom Sarajevu, obeležen rođendan RS

Ovo je Republika Srpska, Republika mira, okupljanja, Republika slobode, koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi

Izvor: K1info/Tanjug

09/01/2023 > 15:22

podeli vest:

Bez Republike Srpske nema slobode: Spektakl u Istočnom Sarajevu, obeležen rođendan RS
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Raportom komandanta Počasne jedinice Vitomir Petričević dočekao je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu, gde je počeo svečani defile povodom Dana Republike Srpske.


Povicima "živela Srbija, Republika Srpska i srpski narod", predsednik Srpske Milorad Dodik završio je obraćanje učesnicima svečanog defilea, koji je ove godine prvi put organizovan van Banjaluke, u Istočnom Sarajevu i  poručio da bez Republike Srpske nema slobode, ni razvoja, ni, kako je kazao, našeg opstanka na ovim prostorima.

Pozvao je narod da se okupe oko Republike Srpske, koja, poručio je, ima pravo da bude inegrisana i povezana prema međunarodnom pravu sa Srbijom.

Svečani defile je završen ipesmom "Pukni zoro", a prethodilo je intoniranje himni Republike Srpske i Srbije.

Dodik je prisutna na početku obraćanja ponovo pozdravio s "Pomoz Bog junaci" i poručio: "Ovo je Republika Srpska, Republika mira, okupljanja, Republika slobode, koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi".

U svečanom defileu učestvuje 60 ešalona, od toga 37 ešalona civilnog sektora, 13 ešalona Policije Srpske, počasna jedinica MUP-a Republike Srpske, šest motorizovanih ešalona, helikopterski ešalon koji čine dva helikoptera MUP-a Srpske i jedan Helikopterskog servisa Republike Srpske. 

- Osam stotina pripadnika MUP-a Republike Srpske učestvuje u Svečanom defileu. Ni jedan bezbedonosni incident nije zabeležen u poslednja 24 časa, kao i u samim priprema za Svečani defile - rekao je Siniša Kostrešević, direktor policije Republike Srpske uoči početka ove manifestacije.

U čast Dana Republike Srpske navijači Crvene zvezde priredili su bakljadu na mostu u Višegradu. Delije su bakljadom čestitali 31. rođendan Republici Srpskoj - 9. januar, preneli su banjalučki mediji.


Podsetimo, povodom obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, delegacije Republike Srpske i Srbije položile su vence na spomen krstu na vojničkom groblju "Mali zejtinlik" na Sokolcu.

Venac je položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića venac položio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Očekuje se prikaz naoružanja i specijalnih vozila i biće razvijena zastava Srpske dugačka 500 metara.

 

Ostavite komentar