Vesti > Region

DAN REPUBLIKE SRPSKE: Položeni venci na spomen-kosturnicu i grobnicu 12 banjalučkih beba

Na Spomen-kosturnicu i na grobnicu 12 banjalučkih beba danas su položeni venci i cveće povodom obeležavanja Dana Republike Srpske

Izvor: K1info/Tanjug

08/01/2023 > 12:54

podeli vest:

DAN REPUBLIKE SRPSKE: Položeni venci na spomen-kosturnicu i grobnicu 12 banjalučkih beba
Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ MILOMIR SAVIĆ


Na Spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Banjaluci i na grobnicu 12 banjalučkih beba danas su položeni venci i cveće povodom obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Venac su u ime institucija Republike Srpske položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, te izaslanici predsednika Republike Srpske i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsedništva BiH, prenela je Srna.

Cveće su položile delegacije Veća naroda i poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, delegacija Saveza opština i gradova Srpske, Ministarstva odbrane u Savetu ministara, Oružanih snaga i Trećeg pešadijskog puka, te predstavnici organizacije Republike Srpske i drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske.

Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ MILOMIR SAVIĆ

 

Nakon polaganja venca kod Spomen-kosturnice, Stevandić je položio venac na grobnicu 12 banjalučkih beba.

Prethodno su položeni venci na Trgu palih boraca Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) u Banjaluci.

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju protiv volje Srba koji su imali konstitutivni status.    

 

 

     

 

Ostavite komentar