Vesti > Region

Obeležava se DAN RS, Dačić položio venac: Došao sam da POŠALJEM PORUKU MIRA

Obeležavanje će biti nastavljeno svečanim defileom u Istočnom Sarajevu u kojem će učestvovati oko 2.500 pripadnika MUP-a RS

Izvor: K1info/Tanjug

09/01/2023 > 13:46

podeli vest:

Obeležava se DAN RS, Dačić položio venac: Došao sam da POŠALJEM PORUKU MIRA
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC


Povodom obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, delegacije Republike Srpske i Srbije položile su vence na spomen krstu na vojničkom groblju "Mali zejtinlik" na Sokolcu.

Venac je položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića venac položio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Obeležavanje Dana Republike Srpske biće nastavljeno svečanim defileom u Istočnom Sarajevu u kojem će učestvovati oko 2.500 pripadnika MUP-a Republike Srpske. Očekuje se prikaz naoružanja i specijalnih vozila i biće razvijena zastava Srpske dugačka 500 metara.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je došao da pošalje poruku mira i dobrosusedskih odnosa, a ne da bi se raspravljalo o bilo kakvim sukobima, kojih je, kako je rekao, nažalost bilo dosta u našoj istoriji.

- BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i ravnopravnih entiteta - rekao je Dačić.

Kako je rekao, RS nije samo narodna tvorevina za koju su živote dali svi oni ljudi kojima je danas odata počast, nego je RS i dejtonska tvorevina na neki način.

Dodao je da je RS zagarantovana i ustavom i međunarodnim aktima, dodajući da to nema nikakve veze sa pitanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, odlukama raznih sudova i tako dalje.

- Srbija, kao što znate, ima specijalne veze sa RS i mi podržavamo Srpsku, želimo uspešan razvoj, želimo i najbolje odnose sa BiH, ali mi pre svega vodimo računa o interesima našeg srpskog naroda u skladu sa međunarodnim konvencijama. Svi bi trebalo da na neki način zakopaju ratne sekire koje imaju prema RS -  rekao je Dačić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donesen Ustav Republike.

- Odali smo počast našim herojima koji su dali živote da bi danas naš narod slobodno obeležavao 9. januara - Dan Republike -  poručio je Dodik.

Srpsko vojničko spomen groblje Mali Zejtinlik postoji od 1996. godine.

Sa Dačićem u delegaciji bili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sve je spremno za defile

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je da je sve spremno za Svečani defile u Istočnom Sarajevu.

U svečanom defileu učestvuje 60 ešalona, od toga 37 ešalona civilnog sektora, 13 ešalona Policije Srpske, počasna jedinica MUP-a Republike Srpske, šest motorizovanih ešalona, helikopterski ešalon koji čine dva helikoptera MUP-a Srpske i jedan Helikopetskog servisa Republike Srpske. 

- Osamsto pripadnika MUP-a Republike Srpske učestvuje u Svečanom defileu. Ni jedan bezbedonosni incident nije zabeležen u poslednja 24 časa, kao i u samim priprema za Svečani defile - rekao je Kostrešević, prenela je RTRS.
 

 


 

 

Ostavite komentar