Vesti > Politika

BRNABIĆ: Tražićemo dodatne GARANCIJE za SRBE na KiM

Jedno je šta kaže Kfor, a drugo je šta je realnost, a realnost je da Srbi nisu bezbedni na KiM, ocenjuje premijerka

Izvor: K1info/Tanjug

08/01/2023 > 16:34

podeli vest:

BRNABIĆ: Tražićemo dodatne GARANCIJE za SRBE na KiM
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom negativnog odgovora Kfora na zahtev Srbije da se pripadnici srpske vojske i policije vrate na Kosovu i Metohiji, da je "jedno šta kaže Kfor, a drugo je šta je realnost, a realnost je da Srbi nisu bezbedni na KiM".

- Tražićemo dodatne garancije za Srbe jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. veku - rekla je Brnabić u izjavi za Tanjug. 

Dodaje da će nastaviti da insistira na poštovanju svih dosadašnjih sporazuma postignutih u dijalogu između Beograda i Prištine i očekuje da će formiranje Zajednice srpskih opština biti u fokusu sastanaka koji se očekuju u toku naredne nedelje.

Govoreći o negativnom odgovoru Kfora na zahtev Beograda, predsednica Vlade Srbije ocenila je da dve stvari govore o karakteru tog odgovora - "prvo što je odgovor upućen na Badnje veče, a drugi što se neposredno pre tog tog odgovora desio napad na dečaka i mladića srpske nacionalnosti u Štrpcu”.

Podseća da je taj napad samo poslednji u nizu incidenata, a da taj niz trenutno broji preko 300 napada na Srbe na KiM u poslednje dve godine za koje niko nije odgovarao.

Foto: Tanjug/AP

 

I onda čujemo da neko može da se brine o Srbima u pokrajini i jedina pomoć koja nije potrebna je podrška srpskih bezbednosnih snaga. Dobrodošla je podrška i albanskih i američkih i nemačkih i holandskih bezbednosnih snaga i svih drugih, samo nije dobro došla podrška srpskih. Meni to nije logično,” - ističe Brnabić i napominje da je to suprotno Rezoluciji 1244 SB UN.

Ona napominje da ta Rezolucija i dalje postoji, da od nje niko ne može da pobegne, pa čak i oni koji su je prekršili. 
Premijerka ističe da svi koji su priznali jednostranu proglašenu nezavisnost tzv. Kosova prekršili su tu Rezoluciju i kaže da oni to jako dobro znaju.

 


 

 

Ostavite komentar