Vesti > Politika

POZNATA imena novih MINISTARA: Ima i IZNENAĐENJA

Znalo se da će Ana Brnabić da vodi novu vladu, a od "starih" ministara nisu tu Stefanović, Mihajlovićeva, Vulin, Lončar, Udovičić...

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2022 > 11:20

podeli vest:

POZNATA imena novih MINISTARA: Ima i IZNENAĐENJA
Foto: ATA Images


Po završetku današnje sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, a u vezi sa izborom kandidata za ministre u novoj vladi Srbije, usledila je sednica Glavnog odbora stranke. Na početku sednice obratio se predsednik Aleksandar Vučić, koji je, između ostalog, rekao:

- Prvi put biramo vladu kada znamo da imamo ratno stanje u okruženju. Kada je jasno da se taj rat neće brzo okončati, da gotovo ne postoji način da se taj sukob okonča. Kada vidite da jedni žele poraz druge strana, a druga jednako poraz prvih. SNS mora da radi u interesu naroda i građana, a ne da bude "biznis stranka".

Vučić je rekao i da je Marko Đurić trebalo da se vrati i obavlja važne funkcije, ali ga je zamolio da ostane u SAD, istakavši da Zlatibor Lončar, Branislav Nedimović i Nebojša Stefanović nisu pravili problem, kao ni Jadranka Joksimović.

Predloženi sastav nove vlade
Ana Brnabić Predsednik Vlade
Ivica Dačić zamenik predsednika Vlade i ministar spoljih poslova
Miloš Vučević potpredsednik Vlade i ministar odbrane
Siniša Mali potpredsednik Vlade i ministar finansija
Bratislav Gašić ministar unutrašnjih poslova
Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine
Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Rade Basta ministar privrede
Jelena Tanasković ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Irena Vujović ministar za zaštitu životne sredine
Dubravka Negre ministar rudarstva i energetike
Maja Popović ministar pravde
Aleksandar Martinović ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu
Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
Tanja Miščević ministar za evropske integracije
Branko Ružić ministar prosvete
Jelena Begović ministar za nauku, inovacije i tehnološki razvoj
Danica Grujčić ministar zdravlja
Nikola Selaković ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Darija Kisić ministar za brigu o porodici i demografiji
Husein Memić ministar za turizam i omladinu
Maja Gojković ministar kulture
Milan Krkobabić ministar za brigu o selu
Zoran Gajić ministar sporta

Ostala su nepopunjena mesta ministra za telekomunikacije i informisanje, ministra za javna ulaganja i mesta ministara bez portfelja. 

Vulin i Gašić menjaju mesta

Lider Pokreta socijalista i ne još dugo ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin više neće biti u izvršnoj vlasti, ali je za njega namenjeno novo mesto - preseliće se na čelo Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Time su praktično zamenili mesta on i doskorašnji šef BIA Bratislav Gašić, koji će biti ministar policije.

 

"Gužva" na sednici Predsedništva

Sednici Presedništva SNS prisustvuju predsednik Aleksandar Vičić, potpredsednica stranke, koja je i mandatarka za sastav nove vlade, Ana Brnabić, kao i Vladimir Orlić, Siniša Mali, Miloš Vučević, Nevena Ðurić, Aleksandar Šapić, Marko Ðurić.

Pored njih, tu su i Darija Kisić, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Irena Vujović, Nikola Sekaković, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Milenko Jovanov, Vladimir Ðukanović, Goran Vesić, Nebojša Bakarec...

Jednoglasno "za" na Glavnom odboru SNS

Posle sednice Predsedništva održana je i sednica Glavnog odbora SNS, posle koje je potpredsednik SNS Miloš Vučević saopštio novinarima da je to telo jednoglasno usvojilo predlog za izbor članova nove Vlade Srbije. On je rekao i da bi sednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade trebalo da bude sazvana za utorak, 25.oktobar.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Branislav Nedimović, Nikola Selaković i Miloš Vučević

Sednice ovih tela su zatvorene za javnost, a nakon zasedanja Glavnog odbora planirane su izjave za novinare.

Predsednik Vučić ranije je najavio da će imena kandidata za resore koju će u novoj vladi pripasti SNS, znati danas, posle sednice Glavnog odbora stranke, pojasnivši da Predsedništvo stranke prihvata predloge, a, po statutu, Glavni odbor donosi odluku.

- Oko 14, 15, 16 časova u nedelju, u najmanju ruku, znaće se imena SNS-ovih ministara ili onih koje SNS podržava. Možda se neće znati jedno ili dva imena koalicionih partnera za šta možda treba još 24 sata, ali ostalo će se znati u nedelju - rekao je Vučić.

 

 

Ostavite komentar