Vesti > Politika

BRNABIĆ IZRIČITA: Nema PREGOVORA o datumu BEOGRADSKIH IZBORA! Evo oko čega se slažu VLAST I OPOZICIJA

Opozicija do pre šest meseci govorila da je osnovna demokratska praksa razdvajanje izbora, a sada njihovo spajanje, istakla je Brnabić

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/04/2024 > 15:11

podeli vest:

BRNABIĆ IZRIČITA: Nema PREGOVORA o datumu BEOGRADSKIH IZBORA! Evo oko čega se slažu VLAST I OPOZICIJA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema pregovora oko datuma izbora u Beogradu i da će se oni održati 2. juna.

Na konferenciji za medije u holu Skupštine Srbije, Brnabić je rekla da opozicija treba da joj dostavi modalitete na koji način želi da nastavi razgovore o preporukama ODIHR-a.

- Ako žele da razgovaraju o lokalnim izborima, neka kažu odmah. Neka ne čekaju da se približi datum raspisivanja izbora - poručila je Brnabić.

Ona je rekla i da je opozicija do pre šest meseci govorila da je osnovna demokratska praksa razdvajanje izbora, a sada njihovo spajanje.

Prema njenim rečima vlast i opozicija se slažu u tome da treba primeniti preporuke ODIHR-a i zapitala zašto opozicija onda ne želi da radi na primeni tih preporuka i unapređenju izbornih uslova u Srbiji već insistira samo na bojktu beogradskih izbora 2. juna.

Na pitanje novinara čemu dijalog sa opozicijom o primeni prepruka ODIHR-a ako neće biti ispunjen zahtev za spajanjem izbora, ona je rekla:

- Postoji jedna stvar oko kojih se slažemo, nakon više godina apsolutnog neslaganja po većini pitanja, konačno se javila važna stvar oko koje se slažemo, imamo konsezus, a to je primena ODIHR preporuka. Oni kažu da misle da je to važno da bi se dodatno poboljišali izborni uslovi i mi mislimo da je to važno kako bi se dodatno poboljišali izborni uslovi". Poručila je da je onda njeno pitanje - zašto onda danas ne radimo na implementaciji ODIHR preporuka? "Zbog čega? Zašto insistiraju samo na jednoj jedinoj stvari oko koje se ne slažemo? Moje danas hipotetičko pitanje na sastanku bilo je, dobro, u redu, vaša politička odluka je hoćete li da bojkotujete izbore 2. juna ili nećete. Mi ćemo poštovati tu vašu odluku. Ali, recite mi, i kad prođe taj 2. jun, zar ODIHR  preporuke ne ostaju jednako važne? Zar ne želite da se poboljšaju izborni uslovi? Zar ne želite uvid u birački spisok? Zašto danas ne radimo na tom? Kakve to veze ima sa datumom izbora? I kakve veze ima sa bojkotom?" - naglasila je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Istakla je da ona insistira na stvarima oko kojih se slažu vlast i opozicija, a koje su važne za Srbiju i za sve njene građane. 

- Oni insistiraju na jednom od tri zahteva, koji je pritom protivzakonit, kako bi obesmislili dijalog koji pokušavamo da imamo. I nastaviću da pozivam, pa znate zašto? Zato što ćemo mi za četiri godine imati ponovno parlamentarne izbore. I to sam takođe danas pitala. Hoćete ponovo da pričate građanima kako ne postoje uslovi za izbore? Hoćete ponovo da pričate građanima kako nije transparentan birački spisak? Iako vam je bilo ponuđeno, rekla bih, sa moje strane moljenje na kolenima da se uključimo zajedno u primenu ODIHR-ovih preporuka - zapitala je predsednica Skupštine Srbije.

Pitala je takođe kakve to veze ima sa datumom izbora.

- Baš nikakve. I to pokazuje u stvari neozbiljnost i neodgovornost opozicije - navela je Brnabićeva.
 

Ostavite komentar