Vesti > Politika

VUČIĆ objasnio zašto je SAMIT O NUKLEARNOJ ENERGIJI VAŽAN ZA SRBIJU: To je odlična prilika da...

Predsednik Srbije učestvuje u Briselu samitu o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kralje

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/03/2024 > 11:02

podeli vest:

VUČIĆ objasnio zašto je SAMIT O NUKLEARNOJ ENERGIJI VAŽAN ZA SRBIJU: To je odlična prilika da...
Foto: TANJUG/STR


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, da je taj skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti.

- Ne možemo naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta - rekao je Vučić, koji je bio među prvim govornicima na prvoj sesiji Samita koji je predviđen za govore nacionalnih lidera.

Foto: Facebook/buducnostsrbijeav

 

On je istakao da je taj samit važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka na kojima su evropski lideri.

- Zašto verujem da je ovo veoma važan summit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima u budućnosti i koje su dobri za budućnost, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim moramo da poboljšamo naš rast,  jer su na evropskom kontinentu stope rasta tako male - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je kao odgovoran partner, Srbija spremna da pruži svoj doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti i da sistemski pristupi ovim pitanjima.

On je u objavi na Instagramu dodao da je današnji Samit o nuklearnoj energiji odlična prilika da sa evropskim liderima razgovara "o strateškim ciljevima EU u pogledu energetske kohezije u Evropi, dugoročnim perspektivama energetske održivosti i razvojnim planovima za postizanje energetske efikasnosti i bezbednosti."

 

Predsednik Srbije učestvuje u Briselu samitu o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija.

Samitu prisustvuju delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.
 

Ostavite komentar