Vesti > Politika

U NEMAČKOJ DECU PRIPREMAJU ZA RAT! Sprema se NOVA STRATEGIJA, ministarka za obrazovanje ŠOKIRALA planovima

Vojni oficiri treba da posećuju škole da bi izgradili "opuštene odnose" sa učenicima, istakla je Štark-Vacingerova

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/03/2024 > 09:41

podeli vest:

U NEMAČKOJ DECU PRIPREMAJU ZA RAT! Sprema se NOVA STRATEGIJA, ministarka za obrazovanje ŠOKIRALA planovima
Foto: K1info/Shutterstock


Nemačka deca moraju da budu spremna za rat, poručila je Betina Štark-Vacinger, liberalna ministarka za obrazovanje u vladi kancelara Olafa Šolca.

Najmlađi treba da povećaju svoju otpornost na moguće ratno okruženje, a to mogu samo ako nauče šta treba da rade u slučaju oružanog sukoba.

Njena ideja, naišla je odmah na odobravanje Štefana Dula, predsednika Udruženja nemačkih učitelja koji je za tabloid "Bild" ocenio da "predlog ministra ima smisla".

Vojni oficiri treba da posećuju škole da bi izgradili "opuštene odnose" sa učenicima, istakla je Štark-Vacingerova i predložila uvođenje vežbi civilne odbrane u školama da bi mladi bili spremni za naredne godine.

Nemačka privodi kraju pisanje strategije odbrane, prve posle okončanja Drugog svetskog rata, zbog, kako navode zvaničnici u Berlinu, rizika od prelivanja sukoba iz Ukrajine na čitavu Evropu.

U tom opsežnom dokumentu ističe se značaj civilne odbrane ne samo za dobro funkcionisanje Bundesvera u slučaju rata, nego i da bi što više građana sačuvalo živote. Sada se predlaže, da se u tu strategiju uključe i deca, odnosno, da budu obuhvaćena sistemom civilne odbrane i obučena da preuzmu svoje nove, ratne uloge.

- Civilna odbrana je izuzetno važna, a pripada i školama - objasnila je Štark-Vacingerova za medijsku grupu Funke.

Foto: Pixabay.com

 

Ona je pozvala na negovanje bliskog odnosa između đaka i nemačkih oružanih snaga, sugerišući da vojni oficiri treba da posećuju škole da bi deci objasnili šta "Bundesver čini za njihovu i opštu bezbednost".

- Političke lekcije sada moraju da se drže o ratu u Ukrajini i evenutalnom panevropskom, pa i o mogućoj globalnoj pretnji - veli ministarka.

Njena inicijativa odražava politiku nemačke vlade čiji je cilj da učini "spremnom za rat" zemlju suočenu sa potencijalnim sukobom između Rusije i NATO, koji bi se mogao dogoditi u roku od nekoliko godina.

Ostavite komentar