Vesti > Politika

SKUPŠTINU SRBIJE će u ovom mandatu voditi ŽENE: 5 pripadnica LEPŠEG POLA za PREDSEDAVAJUĆIM STOLOM

Ana Brnabić kao predsednica, ali i još četiri dame koje će imati potpredsedničke funkcije

Izvor: K1info/novosti.rs

Autor: Mina Duduković

21/03/2024 > 08:32

podeli vest:

SKUPŠTINU SRBIJE će u ovom mandatu voditi ŽENE: 5 pripadnica LEPŠEG POLA za PREDSEDAVAJUĆIM STOLOM
Foto: K1info/ATA Images/Shutterstock


Juče je odlučeno da će za predsedavajućim stolom ubuduće sedeti Ana Brnabić kao predsednica, ali i još 4 dame koje će imati potpredsedničke funkcije. To su Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, kao i Sandra Božić i Marina Raguš iz Srpske napredne stranke.

Dva potpredsednička mesta dobili su i lista "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića i Stranka pravde i poverenja Usamea Zukorlića i oni su delegirali Jovana Janjića i Edina Đerleka.

Opozicija sa lista "Srbija protiv nasilja" i NADA je negodovala, ali im je predsednica Brnabić rekla da nisu prisustvovali na konsultacijama o kadrovskim rešenjima i da nisu iskoristili priliku da predlože kandidate. Oni su vikali, udarali u klupe i ometali glasanje koje je obavljeno prozivkom i svi kandidati su dobili podršku. Zviždali su sve vreme dok su prozivani poslanici da glasaju o potpredsednicima.

Prema zakonskim odredbama u Skupštini Srbije mora biti najmanje 40 procenata žena, i u ovom sazivu ih trenutno ima 98. U prethodnim garniturama na čelu parlamenta su bile tri dame. Najpre Nataša Mićić, zatim Slavica Đukić Dejanović, pa Maja Gojković.

Ostavite komentar