Vesti > Politika

RIK-u predate 2 izborne liste: "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" i Ruska stranka sa kandidatima iz SKOJ i NKPJ

Sutra u ponoć ističe rok za predaju izbornih lista za učešće na izborima, koji će se u Srbiji održati 17. decembra

Izvor: K1info/Tanjug

25/11/2023 > 18:51

podeli vest:

RIK-u predate 2 izborne liste: "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" i Ruska stranka sa kandidatima iz SKOJ i NKPJ
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) danas je predata izborna lista "Čedomir Jovanović - Mora drugačije", za učešće na parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je, istovremeno, u Novom Sadu predata lista za pokrajinske izbore, a u Skupštni Grada Beograda za gradske.

On je, u izjavi za Tanjug pred predaju liste, rekao da u izbornu trku ulazi kako bi rešio mnoge stvari: od kosovskog pitanja, do toga da Srbija postane iskreno demokratsko društvo zasnovano na građanskim slobodama i ljudskim pravima.

- Hoću da rešim kosovsku agoniju jasnom politikom koju sam Srbiji predočio pre 20 godina, hoću iskreno demokratsko društvo, zasnovano na građanskim slobodama i ljudskim pravima, hoću beskompromisnu opoziciju, kompetentnu u svojoj kritici, sposobnu da bude alternativa, hoću pristojnost i uvažavanje umesto prostakluka i svakodnevnih poniženja - rekao je lider LDP.

Dodao je da ulazi u izbornu trku i kako bi nakon izbora Srbija postala "zemlja naroda koja ne živi kukavički život, već uprkos problemima ima snagu da ponovo stane na noge".

- Srbija 18. decembra mora biti zemlja koja može da pogleda u svoj narod na Kosovu i da mu obeća neki život, koja (prištinskom premijeru privremenih institucija Aljbinu) Kurtiju može da kaže da stane sa svojom politkom, a svetu da se ne osećamo inferiornim i da ovde vrlo često ima više Evrope nego tamo gde je mi u ovom trenutku bezuspešno tražimo - rekao je Jovanović.

On je dodao da želi Srbiju u kojoj će opozicija biti bolja od vlasti, a ne opozicija koja je izgovor za vlast.

Lista LDP-a je, kako kaže "puna drugara njegove dece" Mihajla i Jane i zato njihovoj generaciji obećava život koji sanjaju, a o kojem je njegova generacija maštala.

Rekao je da veruje u sve koji su danas, kao i on, roditelji, a zna ih iz vremena protesta - iz Kolarčeve 1996. godine i da će zajednički uraditi još jedan veliki posao, učiniti Srbiju mirnom, zemljom sigurnom za svu decu.

Za taj cilj će, kako je dodao, prevrnuti i nebo i zemlju i stići do svakog čoveka, do svakog mesta u Srbiji i na tom putu neće biti kompromisa. 

Ranije danas su predstavnici Ruske stranke, Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predali potpise građana koji podržavaju njihovu izbornu listu.

Na listi Ruske stranke je i šest kandidata NKPJ i SKOJ-a, navodi se u saopštenju SKOJ-a. 

Rok za predaju izbornih lista za učešće na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koji će se u Srbiji održati 17. decembra, ističe sutra u ponoć.


 

Ostavite komentar