Vesti > Politika

Vučić: Sledi nam TEŠKA situacija na KiM, Srbi ovo više ne mogu da TRPE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poričio da će razgovarati sa svim političkim faktorima u Srbiji koji to hoće, ali da nikoga neće da moli

Autor: K1inf/pink.rs

28/05/2023 > 21:12

podeli vest:

Vučić: Sledi nam TEŠKA situacija na KiM, Srbi ovo više ne mogu da TRPE
Foto: Printscreen/TV Pink


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će razgovarati sa svim političkim faktorima u Srbiji koji hoće da razgovaraju, ali da nikoga neće ništa da moli.

- Imaću nešto manje obaveza jer više nisam u SNS, ali ću biti posvećen i dalje napretku SNS i konsultovati se sa Vučevićem. Ali, ću pre svega i prioritetno biti posvećen napretku Srbije i razgovarati sa svim političkim faktorima, sa onima koji hoće da razgovaraju, a sa onima koji neće, ja tu da pomognem ne mogu. I da molim bilo koga za bilo šta - neću - rekao je Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.

Foto: Printscreen TV Pink

 

Na početku emisije upitan je da li je lakše probuditi se otkako više nije predsednik SNS?

- Moj posao je da budem predsednik svih građana, nadam se da sam uspeo u tome. Naravno, SNS je u mom srcu i ja ću biti član i podržavati ih. To je partija koja je napravila revolucionarne promene i doprinela je društvenom napretku, u gotovo nemogućim uslovima - odgovorio je predsednik Srbije.

Kazao je da tu misli i na stalne napade različitih režima na KiM na Srbe, a posebno Kurtijevog režima, kao i da je bilo 85 zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, dok je vlast pod vođstvom SNS uspela da 27 ili 28 zemalja povuku priznanje.

Vučić je naglasio da je Srbija bila 2012. najlošija po stopi rasta u regionu, dok sada ima eksplozivni rast i ima stopu nezaposlenosti od svega devet odsto i dodao da je minimalna plata povećala sa oko 15.000 na 40.000 dinara, kurs se ne menja...

Vučić je čestitao Erdoganu na pobedi i istakao da je on iskreni prijatelj Srbije, iako se ne slažu po pitanju KiM.

- Vidite, neki mogu i posle 20 godina da pobeđuju na izborima, ako su dobro radili za svoj narod - dodao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše to što je opozicija govorila da obmanjuje javnost kada je najavljivao da će se povući sa mesta predsednika SNS, on je rekao da nisu verovali, jer su uvek polazili od sebe.

- Jednom sam rekao da me oni, ovakvi kakvi su, neće pobediti na političkoj sceni i da ću se sam povući kada budem razumeo da je dovoljno i dosta i kada budem  shvatio da nemam više one energije i snage koju sam imao kao do pre godinu ili više godina, kada budem ocenio da je to nemoguće, onda ću sam da se sklonim, ali oni me neće pobediti. I tako će da bude, kao i ovo što sam rekao da će da bude i to sam i uradio - naveo je Vučić.

Foto: Printscreen TV Pink

 

Dodao je da je to ozbiljan demokratski proces i da žele da pokažu da stvari u našoj zemlji ne zavise od jednog čoveka.

- Da ostavljamo prostor mlađima i drugima i da pokažu svoje znanje i energiju - rekao je Vučić.

PRedsednik Srbije je naglasio da nam je trenutno najteža situacija na Kosovu i Metohiji.

- Mislim da nam najteža situacija na Kosovu i Metohiji sledi. Nešto što do sada nismo videli, a sve zahvaljujući provokativnim akcijama i užasno neodgovornom ponašanju Aljbina Kurtija - rekao je Vučić i dodao da se plaši velikih sukoba jer Kurti sanja da bude Vladimir Zelenski, a Srbi ovo više ne mogu da trpe.

Vučić je rekao i da je večeras dobio vesti od evropskih zvaničnika da brinu zbog mogućih sutrašnjih događaja jer Srbi će svakako da protestuju i da traže svoje uzurpirane zgrade nazad.

Gašič neće biti smenjen

Predsednik Srbije je rekao i da je spreman na dijalog sa predstavnicima opozicije, ali ne i da ispunjava nečije hirove i zato je poručio da jedan zahtev nikada neće biti ispunjen, a to je da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić bude smenjen.

- Rekao sam da sam sprema na dijalog, da razgovaramo, ali nikada im neće biti ispunjen zahtev za smenu Bratislava Gašića. To je besmislen zahtev, sve ubice je uhapsio, nismo tu da ispunjavamo nečije hirove. Da razgovramo i da se dogovoramo, zato smo tu - rekao je.

Rekao je i da opoziciju ne interesuju ti zahtevi, da žele samo da isporuče frekvenciju jednom tajkunu.

- Da li su rekli hvala što ste ukinuli rijaliti, nisu bili zainteresovani, a nisu ni za REM ni za Ružića, već da tajkunu Šolaku isporuče nacionalnu frekvenciju, svi rade za jednog tajkuna i to im je samo posao - rekao je predsednik.
 

Ne pristaje na prelaznu vladu

Predsednik je rekao da je spreman da se ide na referendum da se narod izjasni da li da on bude predsednik ili ne, ali da nikada neće pristati na prelaznu vladu.

- Jedini način da dobiju nešto je da me ubiju. Drugi način ne postoji. Gde god su postojale prelazne vlade, tim zemljama je upravljao strani faktor i te zemlje su uništene. Ja da učestvujem u razaranju Srbije neću - rekao je Vučić.

O napuštanju strane pojedinih članova


Na pitanje da su neki članovi poslednjih dana napustili SNS, Vučić je rekao da je stranka živ organizam.

- Otišlo je mnogo i došlo još više - rekao je Vučić i upitao da li Šormaz, Pak i Zorana Mihajlović mogu da se uporede sa Tipsarevićem, Radovanovićem, Tomaševićem.

Na pitanje da prokomentariše odlazak Dragana Šormaza, on je naveo da je tražio da bude državni sekretar i da mu je rekao da će videti.

Povodom odlaska Stanislave Pak upitao je kada ju je neko poslednji put video, a povodom odlaska Zorane Mihajlović dodao je da se znalo da će da ode čim ne bude više ministarka.

Predsednik kaže da živi za to šta će da piše u udžbenicima u budućnosti. Kaže da ide u Brisel na pregovore jer neko mora da vodi računa o Srbiji.

Skup "Srbija nade" nije bio kontramiting

Govoreći o skupu ''Srbija nade'' od petka, Vučić je rekao da je na tom skupu bilo moguće čuti pozive na dijalog i razgovor i da su gluposti to da je taj skup bio kontramiting.

- Prihvatio sam mnoge od inicijativa, otvaram vrata razgovorima, ali to ih ne zanima - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/STR

 

Na pitanje zašto pojedini mediji navode da je Srbija podeljeno društvo, Vučić je ocenio da je toga ''uvek bilo'' u Srbiji.

- Govorilo se da je tako bilo u vreme Slobodana Miloševića, eto, njega smo uhapsili, junački ga isporučili na Vidovdan, a posledice toga bile su katančenje fabrika, uništenje domaćina i sela, ostavljanje ljudi bez posla. Imali smo i Đinđića, govorilo se da nikada ni tada nije bilo podeljenije, a onda je Đinđić ubijen. A onda, priče o tome kako da se spasimo od zlih radikala koji bi da vrate zemlju u devedesete... Kada podela u Srbiji nije bilo? To je valjda demokratija? - rekao je Vučić.

Ocenio je da u Srbiji društvo nije podeljeno na dve iste polovine.

- Kod nas nije 50 prema 50, to je kod nas oko 62 prema 36, plus oni nevažeći listići. Nisam siguran da političke partije, na primer one Pavla Grbovića, možete u isti koš sa onim Vojislava Šešelja - rekao je predsednik.

Dodao je da podela nije izražena, koliko to jeste, kako je ocenio, mržnja.

Meta protesta nisam ja, već Srbija, podrška iz Zagreba i Prištine to potvrđuje

Vučić je rekao i da meta protesta nije on, već Srbija i da se to vidi u podršci koje demonstracije imaju u Zagrebu, Prištini i nekim drugim gradovima regiona. 

- Zagreb, deo političkog Sarajeva, deo političke Podgorice i Priština žele po svaku cenu da dođe do promene vlasti u Srbiji. Ne rade oni to zbog Aleksandra Vučića. Nisam ja meta. Meta je Srbija u pravom smislu te reči - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Printscreen TV Pink

 

Predsednik je zato upitao - šta mislite zbog čega je neko u Zagrebu ili u Prištini zainteresovan da u Srbiji dođe do svrgavanja vlasti na protestima?

Zašto je to njima u interesu, zato što je Srbija loša, da bi Priština i Zagreb želeli finiju, bolju, lepšu i uspešniju Srbiju. Verujete li u to? To bi njima bila samo ona Srbija koja neće da štiti svoj narod na Kosovu i Metohiji ili koja ne bi bila regionalno konkuretna, jednako slaba kao u vreme Borisa Tadića da predstavlja regionalnu krpu koja će se svuda izvinjavati i da bude poslednja ekonomska rupa na svirali Zapadnog Balkana", rekao je Vučić i poručio da ta smena vlasti može da dođe samo nakon pobede na izborima.

Predsednik je ukazao da će se nastaviti pritisak i od spolja zbog KiM i nezavisne politike Srbije. 

Zbog toga će želeti da me oslabe, naveo je Vučić.

- Radiće sve što je potrebno da bi mogli da pripremaju za buduća vremena neke druge, koji bi služili njihovim interesima - rekao je predsednik.

Foto: Printscreen TV Pink

 

- Znaju da nije lako da me pobede, jer političari u ovoj zemlji nisu velike popularnosti i sposobnosti, ali će da rade posle toga sve što je potrebno, da pripremaju neke druge da služe njihovim interesima - rekao je on i naglasio da mu nije lako da gleda da neko organizuje političke proteste zbog užasne tragedije.

Dodao je da ne misli da je to fer, ali da razume građane zašto reaguju, jer bi i on između ostalog tako reagovao.

Izrazio je žaljenje što je opozicija imala različite zahteve, ali nijedan u vezi sa decom.

Podsetio je da je država prikupila već više od 50.000 komada oružja i pozvao građane da ne zaborave da je rok 8. jun.

Naglasio je da će političari koji su organizovali protest u trenutku kada su se desila dva velika zločina, ući u anale beščašća.

Predsednik je dodao da se tako nešto nije desilo nigde u svetu i da se takve stvari ne koriste u političke svrhe, što se videlo i u Nemačkoj kada je tinejdžer u gimnaziji ubio 19 ljudi.

Ovo je ozbiljan presedan koji će svi u budućnosti koristiti i uz ovakvo stanje rada stranih obaveštajnih službi u Srbiji, neophodno je uložiti mnogo napora da biste očuvali kakvu - takvu stabilnost, rekao je predsednik i dodao da ga to brine za budućnost.
 

Kariću ništa ne dugujem

Govoreći o prijateljima koji su mu okrenuli leđa, Vučić je izjavio da je Bogoljub Karić lajkovao proteste, ali da on o njemu neće ništa loše da govori.

Na pitanje u emisiji Hit tvit zašto je Karić danas tema u medijima, Vučić je rekao:

- Zato što je lajkovao proteste naših političkih protivnika, što je Šormaz manje važan ili Zorana Mihajlović, ja mislim da je važniji. Ja sam bio kod njega kući dva puta u Minsku, u kući u Beogradu jednom. Ja da govorim loše o njemu neću, on je meni sve rekao o sebi i onom što je uradio i sve najbolje želim njemu i njegovoj porodici.

Predsednik je istakao da Karić nije njegov prijatelj iako mu želi sve najbolje.

- Prijatelji nismo, niti ćemo biti, želim mu mnogo uspeha i svaku vrstu svega što mogu da pomognem u životu što se posla tiče, ako mogu da pomognem u skladu sa zakonom, uvek ću to da učinim. To je sve što imam da kažem. Od mene, lošu reč neće čuti nikada - naveo je Vučić.

Dodao je da je siguran da Kariću ništa ne duguje.
 

 

 

 

Ostavite komentar