Vesti > Srbija

ZEMLJE KVINTE osudile akcije KURTIJEVIH terorista, ali licemerno ZAMERILE i Srbiji

Akcije naoružanih separatista osudili su danas i ambasadori SAD i Nemačke u Prištini, kao i premijer Albanije Edi Rama

Izvor: K1info/Tanjug

26/05/2023 > 23:01

podeli vest:

ZEMLJE KVINTE osudile akcije KURTIJEVIH terorista, ali licemerno ZAMERILE i Srbiji
Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo osudile su danas odluku terorističkih jedinica Aljbina Kurtija da prisilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta.

Zemlje Kvinte su u zajedničkom saopštenju osudile odluku separatista iz Prištine, ali i licemerno izrazile zabrinutost zbog legitimnih akcija Srbije.

"Osuđujemo odluku Kosova da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odmaһ povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu. Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svojiһ oružaniһ snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, i da izbegavaju zapaljivu retoriku", navodi se u tekstu saopštenja.

Ranije danas, Albanijan post je preneo da su je vlada privremenih prištinskih institucija nekoliko sati pre nego što su se oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na severu KiM obavestila zemlje Kvinte o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, ali da od njih nije dobila saglasnost za tu akciju.

Uprkos tome, prištinske vlasti bile su odlučne da nastave sa planom.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je ranije danas izjavio da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasadori SAD i Nemačke u Prištini Džefri Hovenijer i Jorn Rode, kao i američki senator Kris Marfi.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih opasnim i nepotrebnim.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.     

Ostavite komentar