Vesti > Politika

Borelj RAZGOVARAO sa Stoltenbergom o situaciji na KOSMETU: Priština da DEESKALIRA situaciju

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću

Izvor: K1info/Tanjug

28/05/2023 > 19:18

podeli vest:

Borelj RAZGOVARAO sa Stoltenbergom o situaciji na KOSMETU: Priština da DEESKALIRA situaciju
Foto: Tanjug/AP/


Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj saopštio je da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i da su se obojica složila da Priština mora da deeskalira situaciju.

- Razgovarao sam sa generalnim sekretarom Stoltenbergom o situaciji na severu Kosova. Složili smo se da Priština mora da deeskalira situaciju i da ne preduzima jednostrane, destabilizujuće korake. Zahvalni smo za kontinuiranu, dobru koordinaciju između Euleksa i Kfora u očuvanju bezbednog i sigurnog okruženja - istakao je Borelj na svom Twitter nalogu.

Prethodno se o istoj temi oglasila i izvestilac za Kim u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, rekavši da ukoliko albanski gradonačelnici opština na severu KiM ulaze u opštinske zgrade samo uz prisustvo teško naoružaniһ policijskiһ snaga, onda oni "nemaju politički legitimitet".

Ona je rekla da način na koji je vlada u Prištini postupila na severu KiM u petak nije u skladu sa onim što bi EU želela da vidi.

Foto: Tanjug/AP

 

Takozvana kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Ostavite komentar