Vesti > Politika

ACDC osudio NASILAN UPAD kosovske specijalne policije: Građani imaju pravo na MIRAN PROTEST

Oni su istakli da je neprihvatlјiv svaki oblik nasilnog delovanja prema građanima

Izvor: K1info/Tanjug

28/05/2023 > 08:25

podeli vest:

ACDC osudio NASILAN UPAD kosovske specijalne policije: Građani imaju pravo na MIRAN PROTEST
Foto: Tanjug/AP


NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) iz severnog dela Kosovske Mitrovice saopštio je da najoštrije osuđuje nasilan upad snaga kosovske specijalne policije u zgrade lokalnih samouprava na severu pokrajine u petak.

Oni su istakli da je neprihvatlјiv svaki oblik nasilnog delovanja prema građanima, koji imaju pravo na miran protest zbog jednostranih akcija vlasti u Prištini, a da posebno zabrinjava primena fizičke sile prema građanima, među kojima je bilo i žena.

- Nasilne akcije kosovske policije narušavaju proces pomirenja i normalizacije odnosa i predstavlјaju nastavak pritiska na srpski narod na KiM, koji je pojačan izgradnjom baza na okupiranoj privatnoj imovini, kao i postavlјanjem punktova specijalnih jedinica na severu - navodi se u saopštenju ACDC.

Iz ACDC su pozvali vladu privremenih prištinskih institucija da prekine jednostrane akcije, povuče specijalne jedinice iz opština na severu KiM i da se sva otvorena pitanja rešavaju na miran način, uz posredovanje EU i diplomatskih predstavnika.

Takođe su istakli da se sva otvorena pitanja moraju rešavati u dogovoru sa lokalnim zajednicama na severu KiM i pozvali međunarodne misije i organizacije, kao i sve diplomatske predstavnike, da preduzmu konkretne korake u cilјu povlačenja specijalnih snaga i smirivanja tenzija.

 

Ostavite komentar