Vesti > Politika

Brnabić negirala da se OTKAZUJU ekskurzije zbog mitinga koji je NAJAVLJEN za petak

Brnabić je izrazila žaljenje zbog toga što predstavnici opozicije koriste vreme u skupštini za političke obračune, a ne za predloge

Izvor: K1info/Tanjug

24/05/2023 > 18:51

podeli vest:

Brnabić negirala da se OTKAZUJU ekskurzije zbog mitinga koji je NAJAVLJEN za petak
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je žaljenje zbog toga što predstavnici opozicije koriste vreme u Skupštini Srbije za političke obračune, a ne za predloge, i negirala njihove tvrdnje da se zbog skupa "Srbija nade" otkazuju školske ekskurzije.

- Svoje vreme ste iskoristili da pričate o tome kako mi otkazujemo ekskurzije. To nije istina pre svega - rekla je Brnabić odgovarajući Pavlu Grboviću iz poslaničke grupe Ujedinjeni.

Ona je navela da se u pojedinim medijima pravi "topla ljudska priča" kako autobus sa putnicima nije mogao da prođe Gazelu zbog protesta, što znači, kako je rekla, da je neko blokirao međunarodni putni pravac.

- U tajkunskim medijima, ta deca su bila srećna, veselili su se što je neko zaustavio njihov autobus pri povratku sa ekskurzije, zato što su mogli da pozdrave demonstrante. Nisu bili gladni, nisu bili žedni, nisu žurili kući, sve je bilo super. Da li vi vidite taj paradoks ludila? - upitala je Brnabić dodajući i da nije očekivala od Grbovića da vreme koristi za politički obračun.

Ona je dodala da on obično ume da bude konstruktivan.

- Žao mi je što ste politizovali ovu tragediju i što ste je iskoristili da se obračunavate sa nekim na taj način. Nikada se nigde politički obračun nije vodio po pitanju toga koliko je bilo tragedija, ubistava, femicida… mi smo jedinstveni u istoriji, da je neka politička opcija iskoristila tragediju da napadne političke protivnike - rekla je ona.

To, kako je navela, nikada nije bila tema niti sredstvo da se neko svrgne sa vlasti. 

Predsednica vlade je izrazila žaljenje što opozicija ponovo počinje da se udaljava od teme zasedanja i naglasila da je tužno da se priča o brojkama ubijenih žena, jer je i samo jedan izgubljen život previše. 

- Jedna žena je previše, jedan muškarac je previše, da ne pričam o deci. Ljudi nisu brojevi. Je l' ja treba sada da vam čitam koliko je žena ubijeno za vreme bivše vlasti? Više ih je ubijeno, mnogo više nego u prethodnih deset godina, ali ja to ne želim da radim. Nijednu meru niste predložili. Niste rekli zašto mere koje smo pokrenuli nisu dobre. Treba li nešto da menjamo, da modifikujemo? Da li su dobre? Ništa od toga nisam čula - navela je ona.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Brnabić je ocenila da sve optužbe koje su se mogle čuti od opozicije, uključujući i one o zlouptrebama javnih preduzeća, pokazuju da postoji neverovatan strah od skupa "Srbija nade" koji je zakazan za petak.

- Vidim neverovatan strah od skupa 'Srbija nade', vi ćete sutra imati novi skup, šta je probem ovo je demokratska država svako ima pravo da izađe i pokaže svoje uvrenje i emociju - rekla je ona.

Takođe, upitala je Grbovića da li je logično kada toliko priča o borbi protiv nasilja da ide u emisije koje promovišu govor mržnje, a traži gašenje Pinka zbog promocije nasilja. 

Podsetila je da su je na tim televizijama na koje on ide nazvali čuvarem nacističkog logora u Nemačkoj i istakla da to nije bilo na Pinku.

Naglasila je da je tri dana morala da moli da neko osudi izjave Jova Bakića i da  je konačno došlo do toga.

Povodom kritika na račun generalnog sekretara vlade Novaka Nedića rekla je da su i iz tabloida koji je prvi objavio fotografiju rekli da ne znaju odakle je ta slika ni ko je na njoj osim Nedića i zbog čega.

Grbović je rekao da su građani izašli na ulice zbog toga jer traže sistemske promene u društvu i princip političke odgovornosti i da se obračuna sa medijima koji u domove, kako je rekao, dovode ubice i kriminalce.

On je rekao i da vlast ima pravo na kontramiting, ali ne i da, kako tvrdi, zloupotrebljava javna preduzeća i ljude primorava da dolaze, kao i da nemaju pravo da otkazuju ekskurzije.

 

 

 


 



 

Ostavite komentar