Vesti > Politika

Cilj je da se miniranjem DIJALOGA Beograd natera da ODUSTANE od ZSO, za početak...

Priština u svemu tome ima podršku bar nekoliko zemalja Kvinte, kazao je Drecun

Izvor: K1info/Tanjug

16/05/2023 > 22:14

podeli vest:

Cilj je da se miniranjem DIJALOGA Beograd natera da ODUSTANE od ZSO, za početak...
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je cilj da se destabilizacijom dijaloga izvrši pritisak na Beograd da prizna lažnu državu Kosovo i da se odrekne Zajednice srpskih opština (ZSO), onako kako je ona definisana Briselskim sporazumom.

On je za Tanjug istakao da se radi o dobro isplaniranoj destabilizaciji dijaloga i da u tome Priština ima podršku bar nekih zemelja Kvinte.

- Da će sve krenuti da se razvija u krajnje negativnom pravcu, videlo se već posle onog sastanka u Ohridu, kada nisu uspeli da nateraju Aleksandra Vučića da prihvati predlog sporazuma EU i dve ključne tačke koje bi bilo defakto priznanje lažne države Kosovo i njenog članstva u međunarodnim organizacijama - navodi Drecun.

 

Ističe da je još tada bilo jasno da će se zauzeti potpuno drugačija pozicija prema Beogradu i da će Priština biti nagrađivana za miniranje dijaloga, kao i da će se Beograd kažnjavati za konstruktivan pristup pregovorima.

Napominje da se to upravo sada događa, jer je na delu jedna dobro isplanirana hibridna operacija i dodaje da je dvostruki cilj ovog što Kurti radi zajedno sa nekim zapadnim državama.

- S jedne strane treba izaći iz forme dosdašnjeg dijaloga, jer to nisu bili razgovori između dve države već između Beograda i Prištine, a ovaj predlog EU Kosovo tretira kao državu i time izlazi iz statrusno neutralne forme razgovora - kaže on.

Prema njegovom mišljenju, drugi cilj je da se Beograd natera da ponovo pregovara o ZSO, da se odrekne Briselskih sporazuma, posebno onih iz 2013. i 2015, i da se onda ponovo pregovara.

- Sada se u igru uključuje i nemački ambasador, koji često daje opasne izjave po stabilnost i opstanak srpske zajednice, da Albanci treba da urade Nacrt Statuta ZSO i da ovaj srpski ne valja ništa, jer kako će Srbi da urade svoj nacrt, koji treba da zaštiti svoje interese na KiM?! Ne, to će Albanci da urade, a znamo kako oni štite interese Srba - poručio je Drecun i podsetio da je svega 95.000 Srba ostalo na KiM, kao i da se godinama onemogoćava povratak onih 220.000, koji su proterani, jer su morali da odu kako bi spasavali žive glave.

- Problem je što od starta Priština to neće da relazuje, jer cilj Prištiine i Kvinte nije da se dođe do ZSO - zaključio je Drecun.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar