Vesti > Politika

"NADUVALI" nas Eskobar i Šole: KOSMET "demokratska država", u SRBIJI korupcija i RUSKE dezinformacije

U američkom Senatu održano saslušanje "Procena politike SAD prema Zapadnom Balkanu"

Izvor: K1info/Tanjug

18/05/2023 > 20:42

podeli vest:

"NADUVALI" nas Eskobar i Šole: KOSMET "demokratska država", u SRBIJI korupcija i RUSKE dezinformacije
Foto: Tanjug/Zoran Stanić


Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je prioritet američke administracije, ali velika prepreka prosperitetu tog regiona je odnos Srbije i tzv. Kosova, rekli su danas specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata.

Šole je na saslušanju "Procena politike SAD prema Zapadnom Balkanu", rekao da je politika Vašingtona u Evropi bazirana na miru i prosperitetu, ali da je Zapadni Balkan deo slagalice koji nedostaje.

Istakao je da proces evrointegracija nije lak, ali da su zemlje u regionu prešle dugačak put i da im je potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, Šole je rekao da je tzv.Kosovo jedan od najbližih saveznika Vašingtona, kao i da SAD podržavaju njegovo punopravno članstvo u međunarodnim organizacijama.

- Kosovo je suverena, nezavisna i demokratska država - izneo je lažnu tvrdnju Šole, ne komentarišući da naša južna pokrajina nije član Ujedinjenih nacija, već deo Srbije.

Istovremeno, naveo je da SAD žele da prodube partnerstvo sa Srbijom, ali da to rade otvorenih očiju zbog "široko rasprostranjene korupcije, ruskih dezinformacija i teških istorijskih odnosa" dve zemlje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Derek Šole

Šole je dodao da je u američkom interesu da Srbija shvati svoj pun potencijal i da bude u bližim odnosima sa SAD i Evropskom unijom.

On je istakao da je neophodna implementacija ovogodišnjeg sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa, ali je naveo da je za tako nešto potrebna politička hrabrost.

- Sporazum je pravno-obavezujući. To smo rekli i Vučiću, koji to nije negirao - rekao je Šole.

On je, međutim, rekao da ni Beograd, ni Priština ne rade preterano na implementaciji, kao i da odgovornost nije samo na jednoj strani, dodavši da će zbog toga biti pojačana diplomatska aktivnost SAD i EU.

 

Ostavite komentar