Vesti > Politika

Skupština USVOJILA 25 predloga ZAKONA, dve ODLUKE i jedan PREDLOG zaključka

Izjašnjavanje i glasanje poslanika po ovih 28 tačaka dnevnog reda, odnosno predloga zakona i odluka, trajalo je sat vremena i 50 minuta

Izvor: K1info/Tanjug

29/04/2023 > 08:52

podeli vest:

Skupština USVOJILA 25 predloga ZAKONA, dve ODLUKE i jedan PREDLOG zaključka
Foto: parlament.gov.rs


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 25 predloga zakona, među kojima su oni o elektronskim komunikacijama, bezbednosti i zdravlju na radu, upravljanju otpadom i podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Takođe, među brojnim usvojenim predlozima zakona bio je i onaj o potvrđivanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu kao i priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju u istom regionu, osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i u Beogradu, vojnoj saradnji Srbije i Austrije, strateškom partnerstvu sa UAE.

Pred poslanicima je bio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte.

Tokom skoro dvočasovnog glasanja potvrdili su i dva predloga odluka od kojih je jedna odnosila na prestanak dužnosti sudije Ustavnog suda, a druga na davanje saglasnosti na Odluku o rebalansu Finansijskog plana Agencije za energetiku.

Usvojili su i jedan Predlog zaključka - koji se tiče predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu.

Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, usvojen je u celini, za su glasala 136 poslanika od 155. Glasanje o amandmanima, koje poslanici nisu usvojili, trajalo je duže od pola časa.

Poslanici su takođe usvojili i predloge zakona koji se tiču međunarodne saradnje i ugovora:

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji Zajam za likvidnost EPS-a između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj,

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlada Srbije i Severne Makedonije o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i u Beogradu,

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rumunije o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta,

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata,

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o readmisiji lica koja nezakonito borave.

Takođe, usvojili su i Predlog odluke o prestanku dužnosti sudije Ustavnog suda, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Foto: Tanjug

 

Poslanici su usvojili sa 134 glasa i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o rebalansu Finansijskog plana Agencije za energetiku Republike Srbije za 2023. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Na kraju, prihvatili su i Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Republici Srbiji za 2022. godinu, koji je podnelo 11 narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izjašnjavanje i glasanje poslanika po ovih 28 tačaka dnevnog reda, odnosno predloga zakona i odluka, trajalo je od 20 do 21.50.

 

 

Ostavite komentar