Vesti > Politika

Najnovije ISTRAŽIVANJE "Faktor plusa": Kako su dešavanja na KiM uticala na REJTING stranaka

Evo ko bi sve ušao u Skupštinu da su sad izbori

Izvor: K1info/Tanjug

15/02/2023 > 10:13

podeli vest:

Najnovije ISTRAŽIVANJE "Faktor plusa": Kako su dešavanja na KiM uticala na REJTING stranaka
Foto: Tanjug


Da se u nedelju održavaju izbori, cenzus bi prošle sve stranke koje se trenutno nalaze u Narodnoj skupštini: SNS, SPS, SSP, NADA, Zavetnici, Dveri, Ne davimo Beograd, i sa njima Zajedno za Srbiju - Ekološki ustanak, ukoliko bi se našli u koaliciji, pokazuju najnovija istraživanja o rejtingu stranaka, koje je predstavio "Faktor plus".

Prema tom istraživanju burna dešavanja na Kosovu i Metohiji nisu posebno uticala na rejtinge političkih stranaka u Srbiji, pa je rejting vladajućih stranaka sličan poslednjim izborima iz oktobra, prenosi Blic. 

Trenutni rejting stranaka je SNS 46 odsto, SPS 10,8 odsto, SSP 7,1 odsto, Nada-Novi DSS-POKS 4,7 odsto, Zavetnici, 4,3 odsto, Dveri 3,3 odsto, Ne davimo Beograd 3,3 odsto, Manjine 3,2 procenta, Narodna stranka 2,7 odsto, Pokret Srce - Ponoš 2,2 odsto, Zajedno za Srbiju - Ekološki ustanak 2,2 procenta, SDS 2,1 odsto, DS 2 odsto, SRS 2 odsto, PSG 1,1 odsto.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

 

Dveri 3,3 odsto, Ne davimo Beograd 3,3 odsto, Manjine 3,2 procenta, Narodna stranka 2,7 odsto, Pokret Srce - Ponoš 2,2 odsto,

Zajedno za Srbiju - Ekološki ustanak 2,2 procenta, SDS 2,1 odsto, DS 2 odsto, SRS 2 odsto, PSG 1,1 odsto.

Najveći pomak su napravile desno orjentisane stranke zajedno sa SRS, ali taj procenat, kako kažu, ne prelazi jedan odsto, dok SSP, "Srce" Zdravka Ponoša i SDS Borisa Tadića beleže blagi porast, dok konstantan pad beleži stranka "Ne davimo Beograd".

Izvršni direktor agencije Predrag Lacmanović istakao je za Blic da promene u razmaku od jedan odsto nisu dramatične.

- Na dnevnom nivou se ne menja rejting, SNS je prilično stabilna stranka pre svega zbog lidera Aleksandra Vučića koji vuče najveću popularnost, što stranka ekploatiše. Drugi razlog je što nema kvalitetne alternative, pa čak i oni što izazovu pažnju u javnosti ne deluju dovoljno jako i stabilno - kaže Lacmanović.

Zbog spominjanja mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u septembru i vraćanja cenzusa na pet odsto, cenzus bi u tom slučaju prešle samo tri stranke SNS, SPS i SSP, dok bi ostali morali da prave predizborne koalicije, piše Blic.

Vladajuća SNS, kako kažu, i dalje je na 46 odsto glasova, koliko je imala u oktobru i decembru prošle godine, a SPS je stabilan na drugom mestu sa 10,8 odsto glasova koliko je imao i u oktobru. 

- Po svemu sudeći poslednja dešavanja najviše su odgovarala desno orjentisanim strankama, pa u odnosu na poslednje izbore NADA, Zavetnici, Dveri i SRS zbirno imaju više glasova nego u oktobru, iako je došlo do izvesnog prelivanja podrške" - navedeno je u istraživanju "Faktora plus".

 


 

 

Ostavite komentar