Vesti > Politika

Opozicione stranke o predlogu EU oko KiM - jedni smatraju da je taj predlog DOBAR, a drugi da NIJE

Posle prihvatanja sporazuma posvetiti se onome na šta možemo da utičemo, da tražimo jasne garancije za poštovanje prava Srba na KIM

Izvor: K1info/Tanjug

01/03/2023 > 18:42

podeli vest:

Opozicione stranke o predlogu EU oko KiM - jedni smatraju da je taj predlog DOBAR, a drugi da NIJE
Foto: Kosovo Online


Predstavnici opozicionih političkih stranaka različito su reagovali povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i predloga EU za rešavanje kosovskog pitanja.

Pokret slobodnih građana smatra da Srbija treba da prihvati evropski predlog, jer on daje okvir u kome treba rešavati pitanje Kosova i Metohije, rekao je predsednik pokreta i poslanik Pavle Grbović dodajući da ne vidi drugu opciju.

- Posle prihvatanja sporazuma moramo se posvetiti onome na šta možemo da utičemo, da tražimo jasne garancije za poštovanje prava Srba na Kosovu, za institucijalizaciju njihovih prava kroz formiranje Zajednice srpskih opština, za pravno regulisanje statusa crkava i manastira i punu garanciju bezbednosti Srba na Kosovu - rekao je Grbović za N1, saopšteno je iz pokreta.

On smatra i da je dobro da je sporazum objavljen, jer sada može da se otvori debata o sadašnjosti i budućnosti Srbije, kao i da Srbija mora u "dobroj veri i punoj meri" da radi na njegovoj implementaciji.

- Odbijanje ovakvog sporazuma, odbijanje onih koji nam sporazum nude, a to su EU i SAD i odbijanje toga da budemo deo evropskog političkog prostora i konteksta je zločin prema sadašnjosti i budućnosti Srbije - ocenio je Grbović i dodao da je Srbija na raskrsnici, ali smatra da nema prostora da se bude za ulazak u Evropsku uniju, a protiv evropskog predloga.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, na tribini u Novom Beogradu rekla je da ukoliko predsednik Aleksandar Vučić ne odbaci "zapadni ultimatum", odgovor, kako je rekla, državotvorne opozicije biće veliko nacionalno okupljanje, saopsteno je iz te stranke.

Ona je dodala da predsednik nema mandat da potpiše francusko-nemački predlog, kako je rekla, "zarad imaginarnog članstva u EU" i da bi to predstavljalo kršenje Ustava.

 

Predsednik POKS Vojislav Mihailović ocenio je da "ako se poklekne na pitanju Kosova i Metohije", krenuće pritisci na Republiku Srpsku, Vojvodinu i dalje redom. 

- Moramo pokazati da imamo kičmu i da imamo smelosti da se odupremo zapadnim zemljama koje imaju na Balkanu suprotan interes od našeg - rekao je Mihailović, koji smatra da će paralelno sa implementacijom sporazuma EU o KiM ići i "demontaža srpskog entiteta u BiH", navodi se u saopštenju.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović smatra da  francusko-nemački sporazum znači ispisivanje Srbije iz istorije i secesiju naše južne pokrajine.

On je na trbini na Novom Beogradu rekao da se prihvatanje sporazuma mora sprečiti, navodeći da se u članu 4 predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i na član 1 gde se navodi da će Srbija priznati pasoše Kosova i da su obe strane jednake u  pravima.

Akcija progresivne Vojvodine ocenila je u saopštenju da je "prihvatanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije  dobra vest kako za Srbiju tako i za čitav region", i da kosovsko pitanje predugo odvlači pažnju od drugih nagomilanih društvenih problema. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar