Vesti > Politika

Božinović o KIM:Prihvatanje evropskog PREDLOGA je dobro urađen posao ZA SRBIJU

Bitno da se atmosfera dijaloga sa Prištinom odvija u pozitivnom smeru, i da se ne rasplinemo na nebitne stvari, smatra Božinović

Izvor: K1info/Tanjug

28/02/2023 > 19:32

podeli vest:

Božinović o KIM:Prihvatanje evropskog PREDLOGA je dobro urađen posao ZA SRBIJU
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo


Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović ocenio je prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma kao "značajan dan za srpsku politiku i državu i dobro urađen posao".

- Sporazum je jedini oblik prisustva Srbije na KiM koja nije odatle proterana, a za više od toga u ovom trenutku Srbija nije sposobna - ocenio je za Tanjug Božinović i dodao kako je sada prilika da se država posveti Srbima sa KiM jer je su oni najveće žrtve ovih tenzija.

- Mučan je život ljudi koji čekaju da se velike vizije nacionalista i jedne i druge strane ispune da bi njima bilo bolje - zaključio je on.

On je ocenio da će veliki teret za Srbiju sada biti smanjen jer će dobiti formu kako će se rešavati pitanje statusa KiM, kao i da je taj dokument okvir za buduće pregovore o normalizaciji odnosa i on tek treba da dovede do trajnog rešenja.

- Sporazum sadrži neke fundamentalne stvari, tzv. Kosovu se pridodaju neki atributi koji pripadaju državama, ali u trećem stavu stoji da se strane usaglašavaju da uđu u dijalog, ali da nijedna od njih ne gubi iz vida da druga pitanje statusa smatra nerešenim - objasnio je on kako je za Srbiju status KiM i dalje otvoreno pitanje.

Kazao je kako je bitno da se atmosfera dijaloga između Beograda i Prištine odvija u pozitivnom smeru, jer Zajednica srpskih opština neće funkcionisati bez minimuma dobrih odnosa između dve strane.

- ZSO je obaveza Albanaca još iz Briselskog sporazuma, to je apsolutni imperativ, Srbija ne sme i neće da preko toga prelazi, ali je bitno da se pozitivni elan koji sada postoji ne raspline na nebitne stvari - kazao je Božinović.

Priština je nepouzdan partner i to je vidljivo

On je Prištinu ocenio kao nepouzdanog partnera čiji je lider sklon verbalnim egzibicijama, ali da se Beograd afirmisao kao konstruktivan element dijaloga i da je zbog toga sada velika uzbuna u Prištini, što je znak poltičke nezrelosti, po njegovim rečima.

- Sarađivati sa EU je naš interes i sada je vreme da odlučnije kažemo da nam je to cilj - komentarisao je Božinović i rekao da se prihvatanje sporazuma beleži kao velikih uspeh EU, kojih je malo, jer je EU kao politički faktor globalnog uticaja do sada imala malo efekata.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar