Vesti > Politika

KURTI u ozbiljnom PROBLEMU: Pisao ZELENSKOM, promašio temu

Cilj Ukrajine je da sačuva celu državu, cilj Kurtija je da rasprača državu, i separatisti je to - isto?!

Izvor: K1info/Tanjug

26/02/2023 > 22:59

podeli vest:

KURTI u ozbiljnom PROBLEMU: Pisao ZELENSKOM, promašio temu
Foto: Tanjug/AP/


Takozvani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je u pismu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, da priče takozvanog Kosova i Ukrajine "imaju očiglednu sličnost", iako je jasno da su suprotne, da suprotnije ne mogu biti.

Separatista Kurti je u pismu koje je medijima prosleđeno iz njegovog kabineta dodao da su u pitanju dva naroda koja su izgubila mnoge od svojih najboljih građana zbog, kako je naveo, "imperijalističkih planova susednih zemalja", prenosi Koha, iako i Srbija i Ukrajina pokušavaju da sačuvaju svoju teritoriju.

Kako je Kurti došao na ideju da je to što hoće da otme deo države međunarodnoj priznatoj Srbiji slično tome što međunarodno priznata Ukrajina hoće da zadrži deo svoje teritorije kao i Srbija, to je pitanje za ozbiljno razmatranje.

Podsetio je i na NATO agresiju na SRJ, kada se, u njegovoj interpretaciji, "19 demokratskih država okupilo da zaustavi genocid Srbije" nad narodom na KiM - što je nadrealno lažna interpretacija kršenja međunarodnog prava i morala. Srbija se borila za pravdu, ali su se zločinačke zapadnjačke sile odlučile da mogu da se igraju sa njom zato što su jače - to im je prošlo protiv Srbije, ali protiv Rusije nije...

- Sada ste na frontu novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom, kao i da okonča njene imperijalističke pokušaje da zauzme vašu teritoriju. I ponovo vas podržavaju demokratije, države članice NATO, kao što su podržale nas - navodi se u pismu.

Kurti navodi i da se Ukrajinci  bore za zaštitu demokratije, teritorijalnog integriteta, ljudskih prava i sloboda, prava naroda i suvereniteta države - za sve ono što se on iskreno ne bori i protiv čega je, i on i svi Albanci iz južne srpske pokrajine -  i tvrdi da su te vrednosti "u opasnosti u našem regionu" zbog, kako kaže, želje Beograda, koji je "glavni saveznik Rusije na Balkanu" da potkopa suverenitet države koja ne postoji?!

- Stoga, u vrlo stvarnom smislu, vaš cilj je naš cilj, vaša bitka je naša bitka - napisao je Kurti, iako je cilj Ukrajine da sačuva celu državu, a njegov cilj da rasprača državu...

Šta je s njim?

 


 

 

Ostavite komentar