Vesti > Politika

Borelj iz Brisela: Vučić i Kurti SAGLASNI sa predlogom EU o normalizaciji odnosa

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj obratio se novinarima posle trilateralnog sastanka u Briselu

Izvor: K1info

27/02/2023 > 21:13

podeli vest:

Borelj iz Brisela: Vučić i Kurti SAGLASNI sa predlogom EU o normalizaciji odnosa
Foto: Tanjug/AP


Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Borelj je posle sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.


Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

- Dvojica lidera će se ponovo sastati tokom marta kako bi se finalizovao aneks ugovora, koji je njegov integralni deo, a koji još nije u potpunosti finalizovan - rekao je Borelj i dodao da je EU podsetila obe strane o njihovim obavezama da primene sve dogovore iz prošlosti.
On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

- Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu - rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice - rekao je Borelj.

Dodao je da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima.

- Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti - ocenio je Borelj.

Kurti: Bio sam spreman da potpišem

Posle sastanka u Briselu oglasio se i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je rekao da je bio spreman da večeras potpiše sporazum, ali da, kako tvrdi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio spreman.

Kurti je na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka, rekao ''da je šteta što večerašnji razgovori nisu završili potpisivanjem sporazuma'', prenosi Reporteri.

Kako je rekao, da je potpisan, to ne bi bio prvi tekst koji su potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

Kako prenosi Koha, Kurti je rekao i da veruje ''da smo na dobrom i jednosmernom putu normalizacije odnosa'' Beograda i Prištine. 

Bilo bi dobro da evropski plan, kako je naveo, pročita što više građana i stručnjaka za međunarodne i pravne odnose, i ''da se o tome povede demokratska javna rasprava'', dodaje Koha.  

Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Kurti je rekao da je današnji sastanak bio konstruktivan iako nije završen dogovorom i da će narednih dana biti još jedan sastanak, a kako je dodao sastanak je potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenjiv, prenosi Reporteri.

Kako Kurti tvrdi, sporazum će u potpunosti uspostaviti ravnopravnost obe strane, simetriju i dobrosusedstvo na demokratski način i dodao da će uskoro svi moći da pročitaju tekst evropskog predloga.

 

 

 

 

Ostavite komentar