Vesti > Politika

Stejt deparment poručio: OČEKUJEMO da se Kurti i Vučić SLOŽE povodom EVROPSKOG sporazuma

Jako je važno da Beograd i Priština iskoriste razgovore i da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona

Izvor: K1info/Tanjug

24/02/2023 > 13:25

podeli vest:

Stejt deparment poručio: OČEKUJEMO da se Kurti i Vučić SLOŽE povodom EVROPSKOG sporazuma
Foto: Shutterstock


SAD su saopštile da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Srbije i tzv. Kosova.

- Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim - navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu.

Iz Stejt departmenta ukazuju da je važno da Beograd i Priština iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

- Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu - navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu, iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Beograd i Priština u načelu prihvatili predlog Evropske unije.

- Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti predloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija - navedeno je u odgovoru.

Foto: Evropska unija

 

Stejt department ističe da SAD snažno ohrabruju Srbe na KiM da se vrate u prištinske institucije što je pre moguće kako bi bezbednost i stabilnost za sve građane bili poboljšani.

- Ohrabrujemo Vladu Kosova da obezbedi uslove da kvalifikovani kosovski Srbi to mogu da učine bez odlaganja. Briselski sporazumi su predvideli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primenu - zvaničan je stav Stejt departmenta u vezi sa tim pitanjem.

Kada je reč o formiranju ZSO, Stejt department navodi da Kosovo i Srbija treba da primene sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga, uključujući i ostvarivanje napretka u uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike vidi li saglasnost strana o evropskom predlogu kao, kako je navedeno, sredstvo za neutralisanje uticaja Rusije na Srbiju, Stejt department je istakao da je dijalog sa tzv. Kosovom važan za stabilnost.

- Napredak ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kroz dijalog, uz posredovanje EU i dalje je veoma važan za regionalnu i evropsku stabilnost u trenutku kada se suočavamo sa agresijom Rusije u Ukrajini i krizama širom Evrope koje je izazvala Putinova brutalna, neopravdana invazija - navedeno je iz Stejt departmenta.

Kada je reč o eventalnom odbijanju dokumenta, čija je zvanična verzija i dalje nepoznata javnosti, iz Stejt departmenta nisu govorili o eventualnim posledicama ukoliko Beograd i Priština odbiju ili propuste priliku koja im se pružila.

Foto: Tanjug/AP

 

- Važnije je govoriti o mogućnostima: predlog predstavlja mogućnosti za građane Srbije i Kosova da unaprede bezbednost i stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana u vreme kada se Evropa suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata - navedeno je iz Stejt departmenta.

- Kako je već naznačeno iz Evropske unije, prihvatanje sporazuma će ubrzati napredak obe zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji. Unaprediće i naše ključne ciljeve za region Zapadnog Balkana uključujući ostvarivanje mira, stabilnosti i napredak svih naroda - navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

 

 

 

Ostavite komentar