Vesti > Politika

Vučić: Nisam za Kosovo u UN i nikada neću priznati nezavisno Kosovo

Mnogi koji se danas busaju su pojedinci koje Srbija nikad nije interesovala, rekao je u Skupštini Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

02/02/2023 > 20:09

podeli vest:

Vučić: Nisam za Kosovo u UN i nikada neću priznati nezavisno Kosovo
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nije za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i da nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

- Nisam za Kosovo u UN i nikada neću priznati nezavisno Kosovo i neću učiniti ništa u njihovu korist - naglasio je Vučić i  to ponovio još nekoliko puta na sednici Skupštine na kojoj se razgovara o Kosovu i Metohiji, a odgovarajući na optužbe poslanika Miroslava Aleksića da to nijednom nije rekao eksplicitno.

Poslanička grupa Narodne stranke posle izlaganja Miroslava Aleksića napustila je salu i nije saslušala odgovor predsednika Srbije, a Vučić je kazao da "beže" jer ceo dan lažu, a nisu u stanju da slušaju o svom "lopovluku".

Kako kaže predsednik, ponovio je za one iz antidržavne koalicije više puta da nikada neće priznati nezavisno Kosovo i to zato što mu je upravo Aleksić kazao da to ne sme da kaže.

- Nije vas sramota da lažete ceo dan, kada je kraj tim lažima, nema kraja lažima - kazao je Vučić i primetio da se "antidržavni element" ne raduje tome što jasno i precizno kaže da nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da nije za Kosovo u UN, iako su prethodno pričali da bi se tome radovali.

Istakao je da je Aleksić 20 minuta govorio najstrašnije uvrede i neistine i u tom smislu kazao da ne može da veruje da su ga povezali sa Miloradom Ulemekom Legijom jer ima šolju iz koje pije čaj, a na kojoj je odštampana fotografija vuka.

Na kritike zašto u Skupštini sede članovi Srpske liste, kao i Radonjić koji je bio optužen za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednik je kazao da Srpska lista predstavlja narod na Kosovu i Metohiji, a da Aleksićevi nisu dobili maltene nijedan glas, kao i da je Radonjića optužio albanski sud, koji je nakon toga optužnicu i povukao.

Na kritike o Telekomu i SBB-u, Vučić je odgovorio da bi hteli da unište Telekom, ali da je Vučić loš jer to ne dozvoljava.

-...Kada pričate o ucenama, pričaju jer su oni bili ucenjeni. Srbija ih nikada nije interesovala - kazao je on.

Na kritiku Aleksića da je prestao da priča o prijateljima u svetu i o tome da je Srbija lider, već da je mala i da je u teškoj situaciji zbog KiM, Vučić je kazao da je Srbija u ovom trenutku ekonomski lider Zapadnog Balkana.

- Slagali su i za Slavka Simića da je dao kvorum za kosovske snage bezbednosti. Kako vas nije stid da tako nešto lažete, nikoga nije bilo od Srpske liste tada. Hajde što za mene lažete, ali zašto tim divnim ljudima stavljate beleg na čelo, pa pobegnete jer vam je teško da čujete odgovor - naveo je predsednik.

Kada je reč o tome da su otpriznavanja Kosova dobijena na osnovu odgovara Međunarodnog suda pravde, kako tvrdi Aleksić, Vučić kaže da ne veruje da im je trebalo sedam godina da se sete tog odgovora i ukazao da se albanski mediji zahvaljuju Vuku Jeremiću.

Vučić je ispričao da je Aleksić sve te laži danas izgovorio jer je znao da postoje saznanja o "njegovoj krađi sa suprugom i tastom" i to tako što su preko nevladine organizacije za unapređenje resursa, od 2008. do 2012. godine, uzeli 685.000 evra državnog novca.

- Sebi su prebacili pare. Ovo nismo znali ranije, ali sada će institucije da rade. Policija mora svuda da uđe i kod njega i kod mene, pa šta nađu. Mi se i danas borimo da sačuvamo sve što možemo - kazao je Vučić.

Navodeći da je Aleksić kritikovao da su dati Bor i Majdanpek, Vučić kaže da ima raznih ljudi koji veruju u zonu sumraka, ali da ne veruje da je došao ozbiljan političar i kazao tako.

Godinu dana smo tražiili rešenje za RTB Bor

- Našli smo strateškog investitora, danas nam je najveći izvoznik. Šta hoćete, da razorite zemlju, da oterate sve investitore, a veća plata je sada u Boru, nego u Novom Sadu. Godinu dana sam potrošio da nađem rešenje za Bor - kazao je Vučić.

Dodao je da su uništili zemlju vezano za projekat Jadar za godinu, dve, tri, pet, jer je to bila komparativna prilika za budućnost za Srbiju.

Na kritiku da je Veljko Belivuk njegov prijatelj i da ga je uhapsio kada je počeo da mu smeta, Vučić je ispričao da je okrivljeni-saradnik, koji ne sme da laže, pokazao da je hteo "njega mafijaša" da ubije, a ne "Aleksića poštenjačinu".

- Kupili su snajper, dali pet miliona evra i on kaže da ja sa njim (Belivukom) sarađujem. Jeste, hteo sam da me ubije, tako sam čeznuo za tim da me upucaju - naglasio je ironično Vučić.

Kaže da Aleksić nema o čemu drugom da priča osim da se svaka priča svodi na laži o Vučiću, a da beže iz sale jer bi svi voleli da im dođe kaktus u Skupštinu.

- Nema kaktusa, ja sam narodni predsednik i neću dozvoliti da unište Srbiju - istakao je Vučić.

 


 

 

 

Ostavite komentar