Vesti > Srbija

EVO KOLIKO PARA imaju SNS i SPS, odakle im i NA ŠTA TROŠE - ovo je IZVEŠTAJ Agencije za sprečavanje korupcije

Izveštaj koji je predstavio Dejan Damnjanović, v.d. direktor Agencije, obuhvatio je devet političkih stranaka i deset grupa građana

Izvor: K1info

31/01/2023 > 16:36

podeli vest:

EVO KOLIKO PARA imaju SNS i SPS, odakle im i NA ŠTA TROŠE - ovo je IZVEŠTAJ Agencije za sprečavanje korupcije
Foto: Shutterstock


Dejan Damnjanović, v.d. direktor Agencije za sprečavanje korupcije gostovao je jutros u "Uranku" K1 televizije i, između ostalog govorio o izveštaju o političkim strankama i grupama građana koji je uradila ova Agencija. 

Kako je rekao Damnjanović, izveštaj za 2021. godinu obuhvatio je devet političkih stranaka i deset grupa građana.

- To su parlamentrarne i stranke na vlasti. Razlika između stranaka i grupa građana je u tome što ako dođe do povrede zakona, protiv stranaka možemo da pokrenemo prekršajni postupak: protiv odgovornog lica u stranci zaprećena kazna je od 50.000 do 150.000 dinara i protiv same stranke, gde je kazna od 200.000 do dva miliona dinara. Kada je reč o grupama građana, nema propisane kazne protiv grupe građana, već samo protiv odgovornog lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara - rekao je in i dodao:

- Utvrdili smo neke nepravilnosti i sutra će izveštaj biti javno dostupan na našem sajtu. To je novina u našem zakonu od februara prošle godine. Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti do 1. februara moramo da podnesemo izveštaj i spremili smo ga. Možda ćemo ga objaviti i danas, ne sprečava nas zakon da ga objavimo ranije. Da svi vide šta smo uradili, protiv koga će biti pokrenut postupak, šta je povreda i protiv koga se šta vodi. 

Foto: YouTube screenshot

Dejan Damnjanović

Damnjanović je otkrio i da su velike stranke mnogo naučile. 

- Predmet izveštaja bile su velike stranke, one koje su u „žiži“, i parlamentarne. Ovog puta nismo naišli ni na jednu nepravilnost u njihovom izveštaju. Sve stranke imaju obavezu da pet odsto prihoda ulože u ljude - na edukacije, obuke... Neke manje stranke to nisu radile i to je osnov za pokretanje prekršajnog postupka. Svaka stranka je budžetski korisnik i mi to kontrolišemo, zanima nas budžet Republike Srbije. Što je veća stranka i ima veći broj članova, veća su i sredstva. Analiziramo strukturu prihoda i rashoda.

Damnjanović je rekao da u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) novčana sredstva iz javnih izvora iznose 1.048.123.628,64 dinara, a prilozi fizičkih lica su 10.900.500 dinara. 

- Rashodi na režijske i tekuće troškove iznose 48.271.842,63 dinara. Troškovi javnih događaja 11 miliona. Kada je reč o Socijalističkoj partiji Srbije, sredstva iz javnih izvora su 163.713.574,09 dinara, prilozi fizičkih lica 22.980.000. Od članarina prihod je 2.042.700 dinara. Rashodi su oko 82 miliona, zarade 37 miliona, stručno usavršavanje osam miliona - izneo je Damnjanović i dodao:

- Kod dve stranke i dve grupe građana uočili smo propuste pa je protiv jedne stranke pokrenut prekršajni postupak, a za preostala tri politička subjekta se još uvek prikupljaju podaci, ali nema osnova za krivično gonjenje. I do sada smo sve to radili ali sada imamo obavezu da to i javno objavimo. 

Redovna kontrola za deset dana

Dešavaju se, kako kaže Damnjanović, nova imenovanja – državnih sekretara, pomoćnika ministara... 

- I oni će ući na spisak koji trenutno formiramo. Pravimo listu i ona će biti na našem sajtu za deset dana i imaćemo redovnu kontrolu. 

Obavezu da dostave godišnji izveštaj o finansiranju imaju 263 politička subjekta - 116 političkih stranaka i 147 grupa građana. Od toga je izveštaj dostavilo 145 političkih subjekata - 76 stranaka i 69 grupa građana, dok u roku izveštaj nije dostavilo njih 118 (40 političkih stranaka i 78 grupa građana). 

- Postoje kazne, prekršajne za nedostavljanje izveštaja na vreme. Stranke i grupe građana pre nego dostave izveštaj predaju ga nezavisnom revizoru da ga obradi i potom ga predaju Agenciji. Imaju obavezu i da izveštaj objave na svom sajtu i Agencija na svom. One koji ga nisu objavili sankcionišemo. Biće podnete prekršajne prijave i umanjuju im se sredstava koja dobijaju iz budžeta kada Prekršajni sud donese presudu. U zavisnosti od toga kolika je kazna izrečena, umanjuje im se deset odsto od onog što dobijaju iz budžeta - kazao je Damnjanović. 

 

Ostavite komentar