Vesti > Politika

Završena sednica Skupštine o KiM: Moramo JEDINSTVENO da se BORIMO za Srbiju

Istovremeno, bitno je da Srbija očuva vojnu neutralnost, kazao je predsednik Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

02/02/2023 > 17:16

podeli vest:

Završena sednica Skupštine o KiM: Moramo JEDINSTVENO da se BORIMO za Srbiju
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic


Posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić i tokome koje je raspravljano o Izveštaju o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara, završena je danas posle skoro 11 sati.

Najpre je tokom svog izlaganja predsednik je izneo plane naše buduće politike u 10 tačaka, podsetivši da će se i danas boriti za Srbiju kao i u proteklih 11 godina. Vučić je istakao i da ne sme da otkrije francusko-nemački plan, ali je rekao da ništa neće da sakrije, upoznavši javnosta sa onim najgorim što sledi za Srbiju. Izneo je tri stvari kojima zapadne sile uslovljavaju Srbiju, ali je bio izričit u isticanju da "ništa nije potpisao, čak ni paraf stavio".

Posle toga narodni poslanici započeli su sa iznošenjem svojih stavova po pitanju Kosova i Metohije, a predsednik Vučić je na svako izlaganje detaljno odgovorio. Iscrpna debata trajala je do 21 čas.

Takođe, Predsednik Srbije je upozorio da naša zemlja mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, istakavši da se mora voditi odgovorna politika i da se sačuva vojna neutralnost.

Vučić je to rekao povodom izlaganja šefa poslaničke grupe Moramo-Zajedno Nebojše Zelenovića koji smatra da je vojno neutralna pozicija Srbije neodrživa, kao i stav o neuvođenju sankcija Rusiji. 

Vučić je istakao da je važno da Srbija čuva vojnu neutralnost, jer postoji nešto što je u duši naroda i što mu se ne može oduzeti, jer bi se time oduzelo biće srpskog naroda i građana.

On je takođe ocenio da je važno da se izbegava zamrznuti  konflikt i ide ka kompromisu.

Povodom navoda Zelenovića da od 30 država članica NATO četiri nije priznalo tzv. Kosovo i da su zabrinjavajući trendovi da bi i oni mogli da se usaglase sa većinom od 26 zemalja, Vučić je podsetio da je i sam jutros rekao da postoji ideja da Kosovo prime u NATO.

- Takva opasnost na žalost postoji, rekao sam to - rekao je Vučić ali je dodao i da, iako te zemlje znaju šta su uradile Srbiji, neće da slušaju više o teritorijalnom integritetu Srbije.

On je ukazao na njihovo licemerje, jer štite teritorijalni integritet Ukrajine, a srušili su Srbije, i dodao da najviše zameraju baš na toj paraleli, jer je ona perfektno precizna i tačna.

- Voz je krenuo i niko neće da vas sluša, to sam pokušao jutros da objasnim - naveo je Vučić i dodao da je potreban jedan okidač da bi se ušlo u sukob.

On je istakao da zato Srbija mora da razgovara i da sačuva svoj pristup i da u Evropi razumeju da neće da izaziva sukobe.

- Ne obraduje se niko razgovoru sa Blinkenom, ali moramo to da radimo, to je važno i odgovorno. Mislim da vodimo dobru politiku, poštujem naše razlike i verujem da ćemo za dva ili tri meseca imati drugačiju raspravu - naveo je Vučić dodajući da je danas shvatio sve o srpskoj politici.

Rekao je i da će se tražiti najbolje rešenje za Srbiju, iako je situacija sve teža, dodajući da je Srbija bez većih posledica izdržala 350 dana, što znači da je vodila politiku sa stavom koje će se držati i dalje. 

Incident u sali, reagovalo obezbeđenje

U Skupštini se danas dogodio i incident, kada su se poslanici dela opozicije zaleteli ka predsedniku i centru sale, posle čega su ustali i poslanici vladujeće koalicije, a onda je zbog koškanja reagovalo i skupštinsko obezbeđenje.

Replicirajući Milici Đurđević Stamenkovski, a govoreći o odnosima sa Moskvom, predsednik Vučić je podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

- Meni govorite, a Vladimir Putin ne zna ni kako izgledate. Meni je dao orden Aleksandra Nevskog, a ne vama. To sam dobio zbog toga što se poštujemo kao nezavisna država. Moje je da služim Srbiji i nikome drugom. Poštovaću predsednika Putina, ali ja imam samo jednu otadžbinu i ona je Srbija. U tome je razlika između mene i vas - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da mu je premijerka Italija Đorđe Meloni rekla da će da pomogne Srbiji i podsetio da je Italija u G7

- Ovo ruglo koje ste svojoj zemlji napravili... Čestitam vam na tome. Pokazali ste svoje pravo lice - kazao je Vučić.

On je rekao da neće da se junači preko tuđih pleća i da neće da bude dobrovoljni davalac tuđe krvi.

- U tome je razlika između mene i vas - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da su poslanici opozicije koji su izazvali incident unizili sebe, pokušavajući da unize parlament.

- Ja ne mislim da Rusija stoji iza vas. Rusija je suviše ozbiljna država da bi mogla da stoji iza nekog kao što ste vi. Zamislite jedna velesila da se oslanja na vas? To je znak potpune propasti! Skoro sam siguran da Rusi sa svim ovim nemaju veze - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u raspravi o Kosovu i Metohiji predsedniku DS Zoranu Lutovcu, koji mu je rekao da ga prezire, da on njega poštuje i zaključio da se razlikuju po sadržaju politike koju vode.

- Vi mene prezirite ja ću vas da poštujem. Vaša politika nije mržnja, već lični prezir prema meni, a sa tim opet imate problem vi, a ne ja. Razlikujemo se po sadržaju politike, jer moja tema jeste napredak Srbije, a vaša sam ja. I u tome se razlikujemo - rekao je Vučić, koji je primetio da je Lutovac tokom obraćanja najmanje govorio o Kosovu i Metohiji.

Lutovac je prethodno zamerio Vučiću što je govorio o francusko-nemačkom dokumentu, a ne o izveštaju o pregovorima sa Prištinom, što je tačka dnevnog reda, a Vučić je odgovorio da bi mu Lutovac zamerio i da je govorio o izveštaju, a ne o tzv. evropskom predlogu.

- Vidite kako je to nefer. Spremili su taktiku. Da nisam govorio o predlogu rekli bi zašto nisi, a kad jesam, zašto jesi. Taj dikrator o kojem govorite je četvrti put u skupštini, učestvuje u raspravi i sluša uvrede - rekao je Vučić.
 

 


 

 

 

Ostavite komentar