Vesti > Politika

Rekli su mi: MORATE DA PRIHVATITE PLAN ili nema više investicija i puta ka EU

Predsednik Srbije se obraća građanima iz Generalnog sekretarijata

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 20:02

podeli vest:

Rekli su mi: MORATE DA PRIHVATITE PLAN ili nema više investicija i puta ka EU
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju građanima da je promena geopolotičkih okolnosti doprinela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju KiM.

- U dogovoru sa članovima vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana  videli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko - nemackog plana, koji vise nije francusko -nemački plan, već mnogo više od toga - rekao je Vučić.

Kaže da niko nije hteo da govori o  kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava.

- Kada gledate neki papir uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili odušavljeni, već naprotiv. Međutim važno je , razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promenjene geopolitičke okolnsi, velika je nervoza, Evropa je u defakto u ratu, ma šta god oni govoili - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo do problema za Srbiju i objasnio da smo svima bili na radaru jer nismo uveli sankcije, pa zbog stalnih incidenata koje je Kurti namerno izazivao.

- Ovo sam rekao iz prostog razloga, samo u ovoj godini smo imali 10 incidenata.  Poslednje je današnje ranjavanje Miljana D. koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak - kazao je on i objasnio da Kurti želi sukob kako bi NATO bio na njegovoj strani.

Prikrivena je činjenica da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku tzv. Kosova u UN.

- Oni su to sve prihvatili i time je taj plan defakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju - rekao je on.

Predsednik je  istakao da smo došli do toga "šta je to što mi želimo i možemo da uradimo". Podseća na svoj stav da je zamrznuti konflikt "najgore rešenje" i da ćemo bez kompromisnog rešenja imati ranjavanja Srba na dnevnom nivou.

- Mislim da je bitno da razgovaramo o svemu - rekao je Vučić i naglasio: "Moramo da tražimo kompromisno rešenje, nismo mi birali Kurtija ali moramo sa svima da razgovaramo".

 

Sastanak sa velikom petorkom

Vučić je izjavio da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

On je rekao da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.

- Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN - rekao je on.

 

Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

- Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju - rekao je Vučić.

On je rekao da mu je u drugoj rečenici "velike petorke" saopšteno:"Morate da prihvatite ovaj plan, a ako ne prihvatite novi pregovarački okvir za put ka Evropi" suočićete se: Pod jedan - sa prekidom evropskih integracija. Pod dva - sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija. Pod tri - Sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji - kazao je on.

Vučić je dodao da je to kasnije ponovljeno više puta u toku razgovora i da je svaki put na to "oštro reagovao".

- Moj je posao bio da brinem o državi i da mi ne biste govorili da sam prihvatio ili da je Srbija prihvatila nešto što nije. Nemojte da brinete. Jasno sam rekao, svi znate o čemu govorim, šta je za Srbiju neprihvatljivo - rekao je Vučić.

 
Sledi borba za ZSO

Vučić je izjavio da sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovskog problema.

Predsednik je rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

- Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju - naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

- Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO - istakao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno.

Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica…

- Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju apluze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo je da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, a da li ćemo uspeti, to je druga stvar - rekao je Vučić.

On je saopštio lepe vesti o pronalasku zlata u Srbiji.

- Našli smo jedno mesto u Srbiji sa još više zlata nego u Žagubici. To je jedan od prvih sto najvećih nalazišta zlata u celom svetu - kazao je on.

Na kraju je rekao da će "Srbija pobediti", ali je dodao da se nada da će to značiti da će Srbija "umeti da sačuva svoju decu i svoj život".

 

 

 

Ostavite komentar

Bakster

I 1914 je neka zemlja donela slicne ultimatume pa danas vise ne postoji. Ne potpisuj i ne priznavaj nista

23.01.2023 22:22