Vesti > Politika

Vučić posle susreta sa diplomatskom PETORKOM: Slede konsultacije sa vladom i SKUPŠTINOM o planu za KIM

Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije, kazao je Lajčak

Izvor: K1info

20/01/2023 > 17:25

podeli vest:

Vučić posle susreta sa diplomatskom PETORKOM: Slede konsultacije sa vladom i SKUPŠTINOM o planu za KIM
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Vile Mir posle sastanka sa diplomatskom petorkom oko KiM.

- Danas je bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji smo imali, otvorena i ozbiljna diskusija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa diplomatskom petorkom u Beogradu oko Kosova.

- Ono oko čega smo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje, i da kada ga imate, pitanje je trenutka kada će neko da ga odmrzne - rekao je on.

Kako kaže, danas je nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred zemlju, ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom.

- Pod tim i takvim uslovima, zaražili smo od četvorke plus Lajčak, da pomognu svima u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO - rekao je Vučić.

Dodao je da će u narednim danima obaviti konsultacije i sa predstavnicima Vlade Srbije, parlamenta, i svima ostalima.

- Rekao sam da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na predloženom sporazumu. Pokazao sam svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, u jednoj važnoj stvari, ali ne mogu da govorim još o tome jer predlog nije javan - rekao je Vučić.

Pre njega, obratio se izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je kazao da su razgovori bili intezivni i teški, ali i otvoreni, kao i da rezultati ohrabruju.

- Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije - kazao je on.

Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Diplomatska petorka došla je u Beograd iz Prištine gde su ranije danas razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

 

 

 

Ostavite komentar