Vesti > Politika

Vučić iz Davosa: Da ne kupimo NI LITAR NAFTE imamo je za NAREDNA TRI, ČETIRI MESECA

Predsednik Srbije je rekao i da jedva čeka da čuje rezultate vezane za evroobveznice koje su startovale juče

Izvor: K1info/Tanjug

20/01/2023 > 07:52

podeli vest:

Vučić  iz Davosa: Da ne kupimo NI LITAR NAFTE imamo je za NAREDNA TRI, ČETIRI MESECA
Foto: Tanjug/AP/Markus Schreiber


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je neophodno da se Srbija zaštiti kako bi ostvarivala korist od energije dobijene iz vetrogeneratora, a koja odlazi u inostranstvo i naglasio da je zemlja spremna da ulaže u zelenu energiju, da razvija tehnologiju vezanu za proizvodnju zelenog vodonika koji će biti jedna od najvažnijih stvari u primeni zelene agende.

Predsednik je to rekao u razgovoru za Tanjug u Davosu gde je prisustvovao Svetskom ekonomskom forumu, a na pitanje šta će nam doneti prelaz sa fidin tarifa (koje podrazumevaju garantovane više cene za obnovljive izvore enregije) na aukcije i da li će Srbija moći da se bavi proizvodnjom zelenog vodonika posebno imajući na umu da je to svetski trend.

- Nemamo tu tehnologiju, ali razgovaramo sa nekim zemljama, to sam pomenuo i na sastanku sa Koreancima, spremni smo da razvijamo tehnologiju jer će vodonik - hidirogen biti jedna od najvažnijh stvari u primeni zelene agrende ili u eri klimatskih promena - rekao je predsednik.

 Dodao je da istovremeno, kao i sve drugo kada pričamo o fidin tarifama, želi da kaže da bi ljudi razumeli, PPL i Paur purčasing agriment više nije potreban, jer struja nedostaje.

Zbog toga, kako kaže, oni na tržištu struju mogu da prodaju skuplje.

- Svi koji imaju vetrogeneratore zarađuju ogorman novac i to delimično, a što nikada neće da prihvate, na račun države, tako da treba da vidimo kako da bolje zaštitimo državu da ta energija ne ide direktno u inostranstvo ili na evropsko tržište već da i mi imamo koristi od toga - rekao je Vučić.

Od Evroobveznica prikupljeno 1,75 milijardi dolara

Srbija je juče emitovala EVROOBVEZNICE DEMINOVANE U DOLARIMA ROČNOSTI PET I 10 GODINA, pri čemu je prikupljeno 1,75 milijardi dolara, uz najveće interesovanje investitora za srpske obveznice u istoriji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija postigla ogroman uspeh, jer su investitori pokazali veliko interesovanje za kupovinu srpskih državnih hartija od vrednosti, te da je tražnja bila čak šest puta veća od ponude.

- Ukupna tražnja investitora je iznosila čak 11 milijardi dolara i bila je šest puta veća od ponude. Ovo je veliki uspeh za našu zemlju i za sve građane Srbije i potvrda ekonomskih rezultata koje smo ostvarili u prethodnom periodu - rekao je Mali.

Na pitanje da li smo spremni za novu krizu, a s obzirom na to da 5. februara stupa na snagu embargo i na naftne derivate iz Rusije koji stižu morskim putem, ali i da svi kupuju dizel, predsednik kaže da će cena biti problem u prvim danima.

- Cena nafte ne raste, stabilna je realtivno na svetskom tržištu, ali rastu kotacijske cene u Mediteranu u nedostatku ruske nafte. Verujem da ćemo to prevazići. Imamo dovoljno rezervi dizela i benzina. Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca - rekao je predsednik Srbije za Tanjug.

Vučić je upitan da prokomentariše puštanje u prodaju evro obveznica rekao da nestrpljivo čeka rezulate.

- Jedva čekam da čujem rezultate vezane za evroobveznice koje su startovale i na vezi sam sa (guvernerom) Jorgovankom (Tabaković i ministrom) Sinišom (Malim). Nestrpljivo čekam i što pre bih da završim razgovor iako mi je deo o ekonomiji najzanimljiviji, čekam da bih mogao da vidim kako i dokle smo stigli, jer smo pokušali da smanjimo stopu u poslednjem razgovoru i poslednjim pregovorima sa finansijskim investitorima - naveo je.

 

 

 

Ostavite komentar