Vesti > Politika

SPORAZUM između Beograda i Prištine ubrzao bi EVROPSKI PUT Srbije

Bilo bi dobro da predsednik Vučić ne poklekne pod pritiscima koje ima, a ja smatram da su ti pritisci iz Moskve

Izvor: K1info/Tanjug

22/01/2023 > 15:08

podeli vest:

SPORAZUM između Beograda i Prištine ubrzao bi EVROPSKI PUT Srbije
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Direktor Evroatlanskog saveza Srbije Dragan Šormaz kaže da bi potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine i njegova implementacija otvorili put Srbije ka EU i značajno ga ubrzali.

Komentarišući sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa "velikom petorkom", Šormaz kaže za Tanjug da veruje da će se naći kompromisno rešenje između Beograda i Prištine i da očekuje da bude potpisan sporazum između dve strane.

- Očekujem da će biti napravljen taj sporazum i da će biti potpisan. Bilo bi dobro da predsednik Vučić ne poklekne pod pritiscima koje ima, a ja smatram da su ti pritisci iz Moskve - kazao je Šormaz.

On je podsetio da je Briselskim sporazumom predviđen sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum dodajući da bi ga trebalo što bolje ispregovarati i da bi njegovo potpisivanje i implementacija otvorili put Srbije ka EU i značajno ga ubrzali.

Srbija bi onda bila tamo gde su njeni preci hteli da bude, a to je taj evroatlanski svet. Srbija je oduvek bila deo evropskog puta - kazao je Šormaz.

On je istakao da pritisci na Srbiju ne dolaze sa Zapada i da Srbija može da napreduje ekonomski samo kao članica EU.

On se osvrnuo na rusko-ukrajinsku krizu navodeći da zbog dešavanja u Ukrajini i odnosa naše države prema njima nismo otvorili nijedan klaster, podsećajući da Srbija od 2021. godine čeka na otvaranje klastera 3.

- Ako ostanemo bez toga, bili bismo sve slabiji - navodi Šormaz.

Šormaz smatra da bi neusklađivanje politike naše zemlje sa spoljnom politikom EU moglo da dovede do prestanka evropskih integracija.

- EU je ovde uložila mnogo novca. EU je ulagala novac da bismo mi imali iste standarde u oblasti ekologije, pravosudja, zdravstva, šta ako povraćaj tog novca bude tražen. Srbija bi pretrpela ogromne negativne posledice - naveo je Šormaz.

 


 

 

Ostavite komentar