Vesti > Hronika

Slučaj ZATOČENE DEVOJČICE sa Zvezdare: TUŽILAŠTVO počinje da "češlja" sve REDOM

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će ispitati da li ima propusta u Centru za socijalni rad

Izvor: K1info/Tanjug

02/04/2023 > 22:02

podeli vest:

Slučaj ZATOČENE DEVOJČICE sa Zvezdare: TUŽILAŠTVO počinje da "češlja" sve REDOM
Foto: Shutterstock


Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će nastaviti provere u slučaju devojčice koja je pronađena zapuštena na Zvezdari, te ispitati da li ima propusta u Centru za socijalni rad, u službi zaduženoj za obrazovanje deteta kao i da li je neko pomagao tokom bekstva Urošu Pašajliću, koji se sumnjiči da je držao zatočenu ćerku (8).

Osumnjičeni je uhapšen i njemu je određen pritvor, dok tužilaštvo nastavlja da preko policije i drugih državnih organa proverava sve što bi eventualno dovelo do novih postupaka protiv osoba u čijem stanu je uhapšen Uroš Pašajlić, odnosno da li postoji sumnja da su počinili krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnig dela.

Kako je saopštilo tužilaštvo, proverava se i da li ima propusta u Centru za socijalni rad u periodu od donošenja presude do pronalaska deteta u stanu.

Takođe, proveravaju i da li ima propusta u službi zaduženoj za obrazovanje deteta, odnosno polazak u školu, zatim onih koji je trebalo da evidentiraju devojčicu za vakcine, vrtić, predškolsko.

Za neke od tih propusta ministarstva i zastitnik građana sprovode provere i nadzor, a tužilaštvo će takođe zatražiti izveštaj, nakon čega će dokumentaciju dostaviti na ocenu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, radi procene da li ima krivičnog dela iz nadleznosti Višeg suda pred kojim postupa.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dve godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet svoje ćerke, maloletne L. P. čime bi učinio krivično delo Nasilje u porodici.

U toku postupka biće preduzete dokazne radnje u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog Uroša Pašajlića stiču obeležja i krivičnih dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i Kršenje porodičnih obaveza na štetu maloletne oštećene L. P.

Takođe, biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je na štetu oštećene I. L, emotivne partnerke osumnjičenog učinjeno krivično delo Nasilje u porodici, krivično delo Zlostavljanje i mučenje i krivično delo Protivpravno lišenje slobode.

Naime, pošto je 24. marta izvršen pretres stana na Zvezdari u kojem je pronađena maloletna oštećena, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim koji se dao u bekstvo.  

Uroš P. je pronađen 28. marta, kada mu je određeno zadržavanje.

 

Ostavite komentar