Vesti > Srbija

Autonomni ženski centar: Celokupni DRŽAVNI SISTEM ODGOVORAN za devojčicu iz Mirijeva

Ovakvi slučajevi će se ponavljati, jer niko ne preuzima odgovornost, već se pravdaju da nije njihova krivica, smatra A.Ž. centar

Izvor: K1info/Tanjug

29/03/2023 > 20:05

podeli vest:

Autonomni ženski centar: Celokupni DRŽAVNI SISTEM ODGOVORAN za devojčicu iz Mirijeva
Foto: Pixabay.com


Autonomni ženski centar ocenio je danas, povodom slučaja osmogodišnje devojčice koju je otac držao zatvorenu u stanu u Mirijevu, da je odgovornost za sve što je ta devojčica preživela ''na celokupnom državnom sistemu, počevši od policije, centra za socijalni rad, suda, tužilaštva, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kao i lokalne samouprave, ali i svih ustanova koje su zadužene za edukaciju profesionalaca''. 

U saopštenju iznose ocenu i da će se slučajevi zlostavljanja i ubistava žena i dece u Srbiji ponavljati "dokle god se svi u sistemu zaštite dece i žrtava nasilja utrkuju u tome da se u svojim saopštenjima što pre opravdaju kako nije njihova krivica, i ne preuzimaju odgovornost za svoje nepostupanje ili pogrešno postupanje".

Smatraju da je Prvi osnovni sud u Beogradu, saopštenjem u kojem je navedeno da pravnosnažnom presudom dete nije bilo povereno na staranje ocu, nameravao da što pre pošalje poruku javnosti kako nije odgovoran, ali se u stvari "pohvalio svojim nepostupanjem". 

Ističu da su sudije u porodičnim postupcima dužne da se rukovode najboljim interesom maloletnog deteta, da imaju pravo da istražuju činjenice i dokaze koji nisu predloženi, kao i da imaju pravo da donose odluke koje nisu tražene tužbom, ako smatraju da je to potrebno radi zaštite maloletnog deteta ili žrtve nasilja u porodici. 

- Porodična sudija koja je postupala u postupku lišenja roditeljskih prava oba roditelja je, nakon što je dobila nalaz i mišljenje komisije veštaka da je otac maloletnog deteta ocenjen kao adekvatan roditelj, imala zakonskog osnova da odluči o poveravanju maloletnog deteta ocu, kao i da odluči o modelu viđanja maloletnog deteta sa majkom koju u tom delu nije lišila roditeljskog prava - naglašava se u saopštenju centra.

 

Dodaju da je neodlučivanjem o tome da se maloletno dete poveri ocu na staranje, "porodična sudija proizvela situaciju u kojoj je faktički brigu o maloletnom detetu prepustila ocu bez donošenja presude o tome".

Dodaju da je s druge strane, propust napravio i Gradski centar za socijalni rad, kada je u svom saopštenju naveo da je sud doneo odluku o poveravanju, iako to, kako tvrde, nije tačno. 

- Kao rezultat propusta organa starateljstva da razume posledice ovakve odluke sudije na život maloletnog deteta, nema podataka da je ovom ocu bilo naloženo da pokrene novi sudski postupak radi poveravanja - navodi se u saopštenju. 

Po nalogu dežurnog zamenika tužioca Prvog osnovnog javnog tuzilastva, u saradnji sa policijom, u utorak je uhapšen i zadržan Uroš P. osumnjičen da je držao ćerku (8) zatvorenu u stanu, sapšteno je iz tog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, za osumnjičenim je bila raspisana potraga 24. marta. 

Uroš P. je osumnjičen za krivično delo nasilje u porodici i protivpravno lišavanje slobode na štetu nevenčane supruge, kao i krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete. 

 

 


 

 

Ostavite komentar